Bröllop

Vilken dag! Glädje, pirr och hopp! Bröllopsdag. En dag med fest, glädje och många förhoppningar. Kanske har ni haft en lång relation, kanske är den ganska ny men att gifta er innebär att ni tar relationen vidare på ett nytt sätt. Ni ska lova varandra kärlek och att finnas där för varandra – alltid!

Att leva tillsammans är inte alltid lätt. Vissa dagar undrar man varför man har valt som man har gjort. En relation är med om mycket och det handlar om att ge och ta – att skapa förutsättningar för samspel. Den äktenskapliga kärleken är i första hand ett val och inte en känsloyttring. Man kan inte lova att älska varandra hela livet om man med kärlek bara menar förälskelse. Förälskelse kommer och går. Det krävs något mer hållbart och pålitligt för att en relation ska ha möjlighet att hålla “tills döden skiljer oss åt” som man lovar i vigselakten. Äktenskap ger rum för en hållbar kärlek att utvecklas, en kärlek som bär i lust och nöd.

Välsignelse över registrerat partnerskap eller borgerlig vigsel
Om ni tidigare har registrerat ett partnerskap kan detta ändras till äktenskap antingen genom en anmälan till Skatteverket eller genom en vigsel i kyrkan. De som registrerat partnerskap eller gift sig borgerligt är välkomna att få en kyrklig välsignelse över sitt partnerskap/äktenskap.

Hindersprövning
Inför vigseln måste ni som brudpar ta med hindersprövning vilket kan ordnas någon vecka före hos Skatteverket. Ladda ner Skatteverkets blankett.

Vigsel utomlands
Vill ni gifta er utomlands? Svenska kyrkan finns på många ställen runt om i världen. Det finns många med fina minnen från vigslar i Paris, New York eller Rio de Janeiro.

På Svenska kyrkan i utlandets sida får du veta allt om vigsel utomlands.