Kyrkor och Kyrkogårdar

Välkomna till våra kyrkor med omgivande kyrkogårdar! Dalby kyrka är öppen varje dag. Under perioden september till april är kyrkan öppen kl 9-16. Under maj, juni, juli och augusti är det öppet mellan kl 9-18. Hällestads och Bonderups kyrkor är öppna enligt överenskommelse.

På Romeleåsens västligaste utlöpare ligger Dalby kyrka, Nordens äldsta stenkyrka. Här uppfördes den som en domkyrka, en biskopskyrka, i samband med en ny stiftsindelning i Danmark 1059/1060. Dalbys förste och ende biskop var Egino som kom från Tyskland. Skåne hade således två biskopar samtidigt. Detta varade inte så länge eftersom biskop Henrik i Lund avled 1066/67. Då förflyttades Egino dit och Dalby kyrkas ställning som domkyrka var över.

Dalby kyrka

Hällestad kyrka ligger i byn Torna Hällestad, några kilometer öster om Dalby och är helgad till Sankt Trinitas, den heliga treenigheten. Kyrkan byggdes ursprungligen på 1100-talet i gråsten med långhus och ett kvadratiskt kor. I samband med den svenska kungen Karl Knutsson Bondes härjningar i Skåne 1452, förstördes troligen kyrkan. Då råkade även Dalby kyrka illa ut och i Lund brändes också flera kyrkor.

Hällestad kyrka

Några kilometer söder om Dalby kyrka ligger Bonderups vackra lilla romanska kyrka, med en milsvid utsikt över slättlandet. Denna kyrka är invigd till jungfru Maria, liksom många andra kyrkor från medeltiden. Närheten till Dalby, som tillsammans med Lund blev det första biskopssätet i Skåne, och genom att Dalby var en av de danska kungarnas centralorter under 1000-talet, gör Bonderups kyrka extra intressant.

Bonderups kyrka

Här kan du läsa om Skötselavtal och de olika möjligheter för gravsättning som församlingen erbjuder; Kistgravplats, Urngravplats, Minneslund, Kistlund, Askgravplats och Askgravlund.

Kyrkogårdar och Skötselavtal