Kontakt

Oscar Fredriks församling Besöksadress: Oscar Fredriks Kyrkogata 1 A, 41317 GÖTEBORG Postadress: Carl Johans Kyrkoplan 1, 41455 Göteborg Telefon:+46(31)7319250 E-post till Oscar Fredriks församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Darwins stege – en podcast om tro, vetenskap och fantasi

Pontus Nilsen intervjuar forskare och föreläsare som medverkat i Svenska kyrkans program på Vetenskapsfestivalen.

Svenska kyrkan på Vetenskapsfestivalen

Svenska kyrkan samarbetar sedan flera år med Vetenskapsfestivalen i Göteborg, ett stort evenemang som samlar akademi, forskare och människor i alla åldrar. Under en vecka i april bjuder staden på ett späckat program för alla som är nyfikna på forskning och vetenskap. Pontus Nilsen, präst här i Oscar Fredriks församling och projektledare för Svenska kyrkans program på festivalen, tar Svenska kyrkans engagemang ett steg längre genom Darwins stege - en podd om tro, vetenskap och fantasi.

”Vetenskapsfestivalen drar mycket folk, men det är många som inte har möjlighet att komma dit. Datum, tid och plats – det är mycket som ska stämma! Samtidigt är det så otroligt intressanta forskare och ämnen, så jag vill ju att alla som tycker detta är spännande ska kunna ta del av samtalen. Då kom idén om podcast!”

berättar Pontus Nilsen om syftet med podcasten.

Intervju-podcast

I Darwins stege intervjuar Pontus Nilsen forskare som medverkat i Svenska kyrkans program på Vetenskapsfestivalen. Samtalet utgår från rubriken i programmet, men formatet i sig ger möjlighet att sväva ut och gräva djupare, och på det sättet också lära känna personen bakom professionen.

Nya avsnitt släpps med jämna mellanrum under hela året, och förlänger på så sätt kyrkans engagemang i att bygga broar mellan kyrka och akademi, utöver festivalveckan i april.

Premiär-avnitt 24 maj 2019

001.”Ond tro & allsmäktighet”

I första avsnittet intervjuas Torbjörn Tännsjö, professor i Praktisk filosofi vid Stockholms universitet i ett samtal om berättigad tro, moral och allsmäktighet.

kommande gäster

Flera namn från 2019 års Vetenskapsfestival kommer att dyka upp i podden, däribland Ann-Sofie Axelsson, Johan Söderman och den internationellt kända Michael Burdett. Dessutom passade Pontus på att intervjua Catherine Keller, under hennes besök i Göteborg tidigare i år. Det blir alltså en mix av svenska och internationella giganter från forskningsvärlden.

Prenumerera på Darwins stege

Det finns flera olika sätt att lyssna på podcasten, välj det som passar dig bäst och glöm inte klicka i Prenumerera, så att du får en notis när ett nytt avsnitt finns tillgängligt. Podden finns i alla appar för podcasts, Spotify och på bloggen Darwins stege

Pontus Nilsen

Oscar Fredriks församling

Darwins stege och Vetenskapsfestivalen

Podcasten spelas in i Next Stop Horizon Recording Studion, och klipps av Malin Lingnert, kommunikatör Carl Johans pastorat. Vinjettmusik: Pär Hagström.

Darwins stege spelas in i Oscar Fredriks församling. Svenska kyrkan på Vetenskapsfestivalen drivs däremot av Göteborgs stift, och Pontus Nilsen är den gemensamma nämnaren i dessa två grenar.