Postludium 6 september

Nyhet Publicerad Ändrad

”Allt vad vi vill”. Eva Hell Widfeldt och Torbjörn Widfeldt sjunger veckans postludium. Söndagens tema är ”Medmänniskan".

6 september: ”Allt vad vi vill”

På 13 söndagen efter trefaldighet är temat ”Medmänniskan”, där evangelietexten denna årgång innehåller ”Den gyllene regeln”: ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det skall ni också göra för dem…” (Matteus 7:12). Denna text har författaren Anita Bohl (f. 1937) tolkat och utvecklat i sången ”Allt vad vi vill”. Hon har i många år verkat i Karlskoga församling som volontär. Hon har skrivit ett flertal texter för barn och barnkör, engelska översättningar, musikaler, psalmer m.m.

Den enkla men innerliga melodin är komponerad av organisten och tonsättaren Jerker Leijon (1956-2009). Han var något av en pionjär med att starta nybörjarkörer i Göteborg för vuxna som inte ansåg sig kunna sjunga, ett initiativ som fick ett stort genomslag på 1990-talet. Han har också komponerat ett stort antal tonsättningar för både vuxen- och barnkörer. ”Allt vad vi vill” är hämtad ur samlingen ”Regnbågens folk”, där han tillsammans med Anita Bohl skapat 50 sånger för hela kyrkoåret avsedda för barnkör (i denna version arrangerad för 3-stämmig vuxenkör och piano) 

Så mycket vi går och önskar
och drömmer och längtar till.
Och runt omkring oss går andra
och drömmer om allt de vill. 

Men allt vad vi vill att andra
ska göra för dig och mig,
just det vi hoppas och önskar,
det skulle vi göra dem. 

Vi bygger en värld tillsammans,
för ensam är sällan stark.
En värld ska byggas med kärlek
och jorden är helig mark.