Postludium 29 november

Nyhet Publicerad

"Advent". Veckans postludium framförs av kör och orgel. Söndagens tema är "Ett nådens år".

29 november: ”Advent”

I advent börjar kyrkoåret på nytt, och vi blickar med förväntan fram emot att Gud kommer till oss på jul (advent betyder "ankomst"). På den första adventssöndagen är temat "Ett nådens år", och evangelietexten handlar om hur Jesus på en åsna rider in i Jerusalem. Trots de anspråkslösa attributen uppfattade folket då honom som Messias, den smorde, och man strödde palmblad och bredde ut kläder på vägen som en kungahyllning. Man ropade "Hosianna", ett ord som var en kombination av hyllning och ett rop på hjälp riktat till Gud (Matt. 21:1-9).

Kanske kan denna situation liknas vid den vi befinner oss i just nu: trots världsomspännande sjukdom, klimathot, naturkatastrofer och ondska hoppas vi att den negativa utvecklingen ska brytas, och vi längtar efter frid och glädje.

Många svenska kyrkokörer har som stående nummer denna dag den älskade "Advent" för orgel och fyrstämmig blandad kör (i det mittersta partiet åtta stämmor).

Texten är skriven av kyrkoherden och hovpredikanten Paul Nilsson (1866-1951), som även skrivit texten till åtta psalmer i psalmboken (bl. a. nr 135 "Se, vi går upp till Jerusalem").

Musiken är komponerad av en av Sveriges mest kända kyrkomusiktonsättare, Otto Olsson (1879-1964). Förutom ett stort antal verk för orgel, kör, solosång m.m. har han även skrivit musiken till två psalmer i psalmboken, nr. 165 och 205.

Sions dotter, lyft din panna!
Himmelriket är dig när,
Jubla högt ditt hosianna!
Se, din konung nu är här!
Gud sin Son till jorden sänt.
Fröjda dig, det är advent. 

Kom med famnen full av palmer,
Låt ditt hjärta vidga sig,
Kom med sånger, kom med psalmer!
Ärans konung möter dig.
Salighetens dag han tänt.
Fröjda dig, det är advent! 

Sions jubel ej kan stanna.
Liksom stora vattens dån
ljuder evigt: Hosianna,
Hosianna, Davids son!
Sådan fröjd ej världen känt.
Fröjda dig, det är advent!
(Paul Nilsson)

Fem ansikten mot en mörk bakgrund.

Postludium 22 augusti

”Vila i mig”. Bollebygds Ungdomskör framför veckans postludium, ackompanjerade av Torbjörn Widfeldt. På söndag 22 augusti är kyrkoårets tema ”Friheten i Kristus”.

Toppen av ett kyrktorn tittar fram över trädtopparna invid ett fält.

Postludium 15 augusti

”Adagio”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. På söndag 15 augusti är kyrkoårets tema ”Tro och liv”.

Händer som spelar på en orgelmanual.

Postludium 8 augusti

”O salighet, o gåtfullhet”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. På söndag 8 augusti är kyrkoårets tema ”Nådens gåvor”.

En bäck med grönska omkring.

Postludium 1 augusti

”Höga Gärdet”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Seglora kyrka. På söndag 1 augusti är kyrkoårets tema ”Goda förvaltare”.

Vi över en skog invid en sjö med små gröna öar.

Postludium 25 juli

”Visa från Utanmyra”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. På söndag 25 juli är kyrkoårets tema ”Andlig klarsyn”.

Målning av ett högt berg klätt i ljus.

Postludium 18 juli

”Sorlet har dött”. Eva Hell Widfeldt och Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium. På söndag 18 juli är kyrkoårets tema ”Jesus förhärligad”.