Postludium 25 juli

Nyhet Publicerad

”Visa från Utanmyra”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. På söndag 25 juli är kyrkoårets tema ”Andlig klarsyn”.

25 juli: ”Visa från Utanmyra”

Åttonde söndagen efter trefaldighet har temat ”Andlig klarsyn”. I texterna betonas vikten av att genomskåda villfarelser som falska profeter och oförnuftigt tänkande.

Byn Utanmyra ligger på Sollerön i sjön Siljan i Dalarna. Öns namn kommer från ett fornnordiskt ord med betydelsen ”solön”, vilket åsyftar att ön ofta har solsken, även när omgivningarna har mulet väder. Folkmelodin ”Visa från Utanmyra” är från början troligen helt instrumental, men har senare textsatts av bl. a. Björn Lindroth (”Endast en gång såg jag den man”, insjungen av bl. a. Monica Zetterlund). Den torde dock vara mest känd i Jan Johanssons tolkning från skivan ”Jazz på svenska” tillsammans med Georg Riedels karaktäristiska kontrabasspel.

Här en version för orgel, som strävar efter att kombinera karaktären i Johanssons version med en traditionellt orgelmässig sats, där pedalen ensam först introducerar Riedels kända basostinato, följt av en ensam melodistämma tillsammans med pedalen i vers 1, varpå en tenorstämma läggs till i andra versen, och ytterligare en altstämma i tredje.