Postludium 24 janunari

Nyhet Publicerad

”Herr Christ, der ein'ge Gottes-Sohn”. Oscar Söderholm spelar veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. Temat på tredje söndagen efter trettondedagen är ”Jesus skapar tro”.

24 januari: ”Herr Christ, der ein'ge Gottes-Sohn” av J. S. Bach

Tredje söndagen efter trettondedagen har temat ”Jesus skapar tro”. En av texterna handlar om hur en romersk officer sökte upp Jesus och bad honom bota sin förlamade tjänare. Officeren hade en sådan tilltro till Jesu makt, att han menade att Jesus inte behövde följa med hem till den sjuka tjänaren, utan kunde bota honom på avstånd endast genom sitt ord, något som också skedde.

Den medeltida tyska koralen ”Herr Christ, der ein'ge Gottes-Sohn” talar om Jesus som Guds enfödde son, och innehåller också en bön om stärkt tro. Texten är skriven av Elisabeth Cruciger (ca 1500–1535), som räknas som den första kvinnliga protestantiska psalmdiktaren. Melodin är en tysk folkmelodi. Psalmen finns i vår svenska psalmbok som nummer 350 ”Vår Herre Krist var Sonen” i svensk översättning av Olov Hartman, samt i en äldre översättning som nr 36 ”O, Kriste oss benåda”.

Koralmelodin finns med i flera av J.S. Bachs verk, här i en orgelbearbetning ur samlingen ”Orgelbüchlein”. Melodin spelas av den översta stämman (sopranen), vilken ackompanjeras av treklangsfigurer i sextondelsnoter i alt-, tenor- och basstämman (pedalen), registrerat med ”plenum” – (nästan) alla starka stämmor med mixtur på topp i manualen och den kraftfulla Fagott 16' i pedalen.

Oscar Söderholm från Sandared studerar orgel för Torbjörn Widfeldt, och vikarierar som kyrkomusiker i trakterna runt Borås.