Postludium 23 maj

Nyhet Publicerad

”Ande ifrån ovan”. Våga sjunga-kören framför veckans postludium. På pingstdagen 23 maj är kyrkoårets tema ”Den heliga Anden”.

23 maj: ”Ande ifrån ovan”

På Pingstdagen är temat ”Den Heliga Anden”. Innan den utgöts över lärjungarna den första pingstdagen talade Jesus om ”Hjälparen” som skulle komma. Han kallar honom också ”Sanningens Ande”, och förklarar att denne ska vägleda och hjälpa dem.

Den innerliga psalm 363 i psalmboken är formulerad som en bön till den helige Ande, där vi ber om ”elden, gåvan till en kylig värld”, ”stöd och råd” och om ”värmen, glädjen, sången”.

Psalmbokens melodi är från 1600-talet. Här en nyare tonsättning för trestämmig blandad kör och piano, där i varje vers hela kören till en början presenterar huvudtemat tillsammans unisont. Därefter sjunger var och en av stämmorna i tur och ordning varsin egen kortare strof, följt av en avslutande höjdpunkt med full trestämmighet. Efter tredje versen avslutas sången med parti utan text där sångens huvudmotiv vandrar mellan de tre stämmorna.

Våga Sjunga-kören i Bollebygds församling startade 2003. Från att vid starten haft en enklare, övervägande unison repertoar, sjungs numera som regel trestämmiga polyfona sånger.