Postludium 20 december

Nyhet Publicerad

”Prière à Notre-Dame”. Torbjörn Widfeldt spelar veckans postludium på orgeln i Töllsjö kyrka. Söndagens tema är ”Herrens moder”.

20 december: ”Prière à Notre-Dame” av Léon Boëllmann (1862-1897)

I vår protestantiska tradition har Jungfru Maria inte en lika framträdande roll som i den katolska kyrkan, där det inte är ovanligt att hon till och med tillbeds. I vår evangeliebok finns dock två av kyrkoårets helgdagar tillägnade Jesus moder: Jungfru Marie Bebådelsedag och fjärde söndagen i advent med temat ”Herrens moder”.

Den franske organisten och tonsättaren Léon Boëllmann (1862-1897) blev endast 35 år gammal. Han hann dock med att komponera ca 160 verk för orgel, piano, sång, kammarensemble och orkester. Hans mest kända verk är Suite Gothique för orgel, där den tredje satsen är titulerad ”Prière à Notre-Dame” (”bön till vår fru”). Just denna sats har kommit att bli ett av världens mest kända orgelstycken.

Stycket skall enligt anvisningarna i noterna spelas mycket långsamt och svagt (”trés lent”, ”pp”) på orgelstämmorna ”Gambe” och ”Voix céleste”, två identiska stråkstämmor, varav den ena (Voix céleste) är stämd med en aning högre tonhöjd än övriga stämmor. Detta skapar en långsam ”svävning” i klangen på samma sätt som när flera röster sjunger (nästan) samma ton i en kör. Voix celeste (”himmelsk röst”) är en typisk stämma i fransk-romantiska orglar, och återfanns även i många svenska orglar fram till 1960-talet, då man enligt orgelrörelsens ideal rensade ut denna och andra orgelstämmor som ansågs föråldrade i flertalet svenska orglar.

Orgeln i Töllsjö kyrka är byggd av Anders Magnussons orgelbyggeri i Göteborg 1930 innehållandes en Voix celeste i dispositionen. Vid renoveringen 1962 beslöt man att denna skulle vara kvar (kanske för att den var så vacker?), något som vi i efterhand är mycket tacksamma för, och som gör det möjligt att än idag spela detta fina stycke enligt tonsättarens anvisningar på Töllsjö kyrkas orgel.​

Fem ansikten mot en mörk bakgrund.

Postludium 22 augusti

”Vila i mig”. Bollebygds Ungdomskör framför veckans postludium, ackompanjerade av Torbjörn Widfeldt. På söndag 22 augusti är kyrkoårets tema ”Friheten i Kristus”.

Toppen av ett kyrktorn tittar fram över trädtopparna invid ett fält.

Postludium 15 augusti

”Adagio”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. På söndag 15 augusti är kyrkoårets tema ”Tro och liv”.

Händer som spelar på en orgelmanual.

Postludium 8 augusti

”O salighet, o gåtfullhet”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. På söndag 8 augusti är kyrkoårets tema ”Nådens gåvor”.

En bäck med grönska omkring.

Postludium 1 augusti

”Höga Gärdet”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Seglora kyrka. På söndag 1 augusti är kyrkoårets tema ”Goda förvaltare”.

Vi över en skog invid en sjö med små gröna öar.

Postludium 25 juli

”Visa från Utanmyra”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. På söndag 25 juli är kyrkoårets tema ”Andlig klarsyn”.

Målning av ett högt berg klätt i ljus.

Postludium 18 juli

”Sorlet har dött”. Eva Hell Widfeldt och Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium. På söndag 18 juli är kyrkoårets tema ”Jesus förhärligad”.