Postludium 13 juni

Nyhet Publicerad

”Vila i din väntan”. Våga Sjunga-kören framför veckans postludium. På andra söndagen efter trefaldighet 13 juni är kyrkoårets tema ”Kallelsen till Guds rike”.

13 juni: ”Vila i din väntan”

Andra söndagen efter trefaldighet är temat ”Kallelsen till Guds rike”. I texterna talas det om hur kallelsen till Guds rike även går ut till ”tullindrivare och syndare” (Mark. 2:15). Kanske är det många gånger de som står utanför de etablerade i samhället som har lättast att ta kallelsen på allvar, som förstår att bara Jesus kan ge dem det de innerst inne längtar efter, och är beredda att lämna sitt gamla liv bakom sig.

Psalm 205 i psalmboken handlar kanske i första hand om stillhet och meditation, men berör också detta ämne:

Vila i din väntan. Stilla mötet sker.
All din stora längtan Herren hör och ser.
Våga vänta tryggt: snart har dagen grytt.
Våren visar vägen: Gud gör allting nytt.
Genom din ångest, när allt är svårt,
delar Gud din smärta och all din gråt. 

Vila i din väntan. Stilla mötet sker.
All din stora längtan Herren hör och ser.
Livet skiftar fort, kvävs av dödens hot.
Herren skingrar rädslan; kornets hopp är stort.
Framtiden väntar, vila i tro,
kornet som nu slumrar snart börjar gro. 

Texten är skriven av Per Harling efter en förlaga från J. F. Räder. Per Harling är präst, författare och tonsättare hemmahörande i Uppsala, och en av våra flitigaste och mest kända nutida psalmförfattare.

Här en nyskriven tonsättning för trestämmig blandad kör och piano, där sopranstämmans stilla melodi hela tiden följs åt av alt- och barytonstämman i homofon sats (texten sjungs samtidigt av alla stämmor) till ett treklangsfigurerat pianoackompanjemang.

Våga Sjunga-kören i Bollebygds församling startade 2003. Från att vid starten haft en enklare, övervägande unison repertoar, sjungs numera trestämmiga polyfona sånger som regel.​