Postludium 11 oktober

Nyhet Publicerad

"Jag kan icke räkna dem alla". Organist Torbjörn Widfeldt spelar veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. Söndagens tema är ”Lovsång".

11 oktober, tacksägelsedagen: ”Jag kan icke räkna dem alla” (Sv. Ps. 260)

Tacksägelsedagen är en av de halvstora högtidsdagarna under kyrkoåret, då man enligt gammal tradition tackar Gud för årets skörd, ofta med medtagna frukter och grönsaker till gudstjänsten.

En passande psalm på denna dag är ”Jag kan icke räkna dem alla” med text av den älskade psalmdiktaren Lina Sandell (1832-1906) (som även skrivit texten till ”Bred dina vida vingar”, ”Blott en dag”, ”Tryggare kan ingen vara” m.m.). Melodin är komponerad av den i Stockholm hemmahörande organisten och tonsättaren Albert Lindström (1853-1935).

Här en orgelbearbetning i långsamt tempo och svag nyans, där orgelns tremulant (vilken skymtar förbi inledningsvis i filmen) används för att skapa en livfull vibratoeffekt. Koralmelodin spelas inledningsvis på orgelns klangfulla huvudstämma, Principal 8’, för att i nästa fras vandra ner till den mjukt registrerade pedalstämman. I styckets slutskede återkommer principalen i tenorläge, likt valthorn upprepandes det inledande motivet i ett avslutande crescendo till ett fylligt slutackord. 

Jag kan icke räkna dem alla,
de prov på Guds godhet jag rönt;
likt morgonens droppar de falla
och glimma likt dessa så skönt.
Jag kan icke räkna dem alla,
de prov på Guds godhet jag rönt.

(Sv. Ps. 260 vers 1)