Postludium 10 maj

Nyhet Publicerad Ändrad

”Jesus, du mitt hjärtas längtan”. Organist Torbjörn Widfeldt spelar veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. Söndagens tema är ”Att växa i tro”.

10 maj: Jesus, du mitt hjärtas längtan

En av de vackraste och mest sångbara melodierna i psalmboken är den till psalm 273 ”Jesus, du mitt hjärtas längtan” (samma melodi används även till psalm 291 ”Sänd av himlens sol en strimma”). Den innerliga texten är en bön om att få vandra genom livet i Jesu närhet. Den passar bra som ingångspsalm på 5 söndagen i påsktiden, då temat är ”Att växa i tro”.

Tonsättningen är gjord av den tyske domorganisten och tonsättaren Heinrich Albert (1604-1651) som levde och verkade i ostpreussiska Königsberg vid Östersjökusten (nuvarande Kaliningrad mellan Litauen och Polen). Melodins mjuka, böljande linje skapar tillsammans med den vaggande rytmen i sextakt en pastoral karaktär, väl fungerande till texten. Här en koralbearbetning med lånade stildrag från Johannes Brahms, som växte upp ett hundratal mil västerut i Hamburg drygt 200 år senare. Även om Brahms själv inte skrev någon orgelbearbetning på denna koral, kan man kanske gissa att han skulle ha gillat melodin, som karaktärsmässigt inte ligger så långt ifrån valthornens inledande tema i andra symfonin.

Jesus, du mitt hjärtas längtan,
all min glädje och min tröst,
kom till mig och låt mig höra
i ditt ord din egen röst.
Kom till mig, o Jesus kär,
låt mig vara där du är.

(Sv Ps. 273 vers 1)

Du kan också se postludiet direkt via Youtube.

Postludium 3 maj

"Det finns en väg till himmelen”. Organist Torbjörn Widfeldt spelar veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka inför fjärde söndagen i påsktiden med temat "Vägen till livet".

Postludium 26 april

”Den korta stund jag vandrar här”. Organist Torbjörn Widfeldt spelar veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. Söndagens tema är ”Den gode herden”.

Postludium 19 april

”Var jag går i skogar berg och dalar”. Organist Torbjörn Widfeldt spelar veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. Söndagens tema är ”Påskens vittnen”.