Postludium 1 augusti

Nyhet Publicerad

”Höga Gärdet”. Torbjörn Widfeldt framför veckans postludium på orgeln i Seglora kyrka. På söndag 1 augusti är kyrkoårets tema ”Goda förvaltare”.

1 augusti: ”Höga Gärdet”

Nionde söndagen efter trefaldighet har temat ”Goda förvaltare”, där texterna handlar om Guds förväntan på oss människor som förvaltare av hans skapelse.

Filmserien ”Änglagård” handlar om konflikter och förvecklingar i samband med överlåtandet av en herrgårdsbyggnad med tillhörande markegendom i en isolerad by någonstans i Västergötland. Musiken till filmerna, komponerad av Björn Isfält, har blivit populär, och används ofta vid bröllop.

Björn Isfält (1942-1997) hör till de mest kända kompositörerna av musik till svenska filmer, såsom ”Bröderna Lejonhjärta”, ”Göta Kanal”, ”Ronja Rövardotter”, ”Mitt liv som hund” m.fl.  ”Änglagård” fick två uppföljare, till vilka Isfält också skrev musiken. Ett signaturtema löper som ett ledmotiv genom all tre filmerna. Varianten i ”Änglagård – andra sommaren” fick namnet ”Höga gärdet” och inleds med ett koralartat långsamt parti för blåsare, som så småningom överleds till det kända signaturmotivet i folkton, i filmen framförd av Sveriges Radios Symfoniorkester.

Här en version för orgel, anpassad för att spelas vid vigsel.

Den lantligt belägna lilla byn Seglora hyser en oväntat stor och pampig, nästan katedralsliknande kyrka, bokstavligen belägen mitt ute på en åker. Den inrymmer bland annat en 3-manualig orgel byggd av Hammarbergs orgelbyggeri 1960 med inte mindre än 28 stämmor. Den betydligt mindre föregående träkyrkan köptes 1918 av friluftsmuseet Skansen i Stockholm, där den kommit att bli en av de största attraktionerna.