Foto: V Zander

Vigsel

Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss

Säg ja

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Olika varianter

Ofta planeras bröllopet långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Välsignelseakt

Det går att ha välsignelseakt i kyrkan efter ingången borgerlig vigsel eller samkönat partnerskap. Du utformar gudstjänsten ungefär på samma sätt men utan frågorna och ringväxlingen då detta redan ägt rum.

Hindersprövning

Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

Musik

Levande musik, dvs sådant som spelas på plats är alltid att föredra då det låter mycket bättre än inspelad musik. Däremot är det möjligt att spela CD om det finns särskilda skäl t.ex. att det är älsklingslåtar. Bra och goda förslag på sånger, psalmer och musikstycken kan ni få av någon av församlingarnas musiker.

Bokning

För bokning kan du kontakta pastorsexpeditionen på telefonnummer 018-37 72 10. Då kan du få all nödvändig information. En präst kommer att höra av sig i lämplig tid inför vigseln för att boka ett samtal. Det finns brudkronor att låna för den som vill.

Vigselgudstjänsten

En kyrklig vigsel sker ofta i kyrkan. Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med musiker och präst kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten inom ramen för ordningen:

Ingångsmusik
Psalm
Inledningsord
Bibelläsning
Frågorna
Bön över ringarna/ringen
Löftena och ringväxlingen
Psalm
Förbön
Vår Fader
Välsignelsen
Psalm
Utgångsmusik