Begravning

Att mista en anhörig, en nära vän, släkting eller bekant är något av det svåraste man går igenom i livet. Sorg och saknad föder många frågor man söker svar på. Tveka inte att ta kontakt med oss för stöd och hjälp.

Efter dödsfallet brukar man kontakta en begravningsbyrå, vars uppgift är att hjälpa till med hela planeringen av begravningen. Begravningsbyrån anmäler oftast dödsfallet till pastorsexpeditionen.

Du kan också själv ta kontakt med expeditionen eller med en präst. Det finns många saker man kan göra själv om man vill och orkar. Det finns inget som säger att man måste låta begravningsentrepenören göra allt. Du kan till exempel kontakta solist eller församlingens musiker direkt och diskutera vilken musik som önskas. Även arrangemang vid minnesstunder är sådant som man kan göra själv.

När så tid för begravningsgudstjänsten är utsedd tar prästen kontakt med dig för ett begravningssamtal. Oftast sker samtalet hemma hos den anhörige, men samtalet kan även ske tex. på pastorsexpeditionen. Vid begravningssamtalet bestäms bl.a. hur begravningsgudstjänsten skall utformas.

Begravningsgudstjänsten kan ske i någon av våra kyrkor eller gravkapell. Vill man ha en minnesstund i anslutning till begravningsgudstjänsten kan man hyra någon av våra lokaler/församlingshem för 500 kr.
Bokningen måste ske via telefon 0495 - 24 95 80, ej via mail eller sms pga. nya personuppgiftslagen GDPR.

Vem bestämmer? Vad får man göra själv?
Svenska kyrkans församlingsförbund har gett ut en broschyr om våra rättigheter, möjligheter och skyldigheter vid ordnande av en begravning. Där finns även ett formulär där man kan fylla i sina egna önskemål om hur man själv vill ha det. Broschyren finns på pastorsexp. eller begravningsbyråer. Vill du söka mer information finns sådan på  www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare   (fd. församlingsförbundet) eller på www.svenskakyrkan.se (sök under fliken "Tro och andlighet")