Begravning

Döden kan vara en ovän som tar någon vi älskar ifrån oss. Men döden kan också möta oss som en befriare. Både livet och döden är mysterier, större och hemlighetsfullare än några ord och tankar kan uttrycka.

...och han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer...

Upp 21:4

Det betyder att vi inför döden och avskedet av en avliden kan komma till en begravning med väldigt olika känslor. Det får spegla sig i mina egna tankar men också i valet av musik och psalmer och i de ord av hopp och tröst som prästen i griftetalet väljer att förmedla.

Ängelholms församling finns med i livets alla skeden, från de glada stunderna till de sorgsna. Vi har på denna sida samlat information som kan fungera som stöd och svar till de frågor som ofta uppkommer när en anhörig skall begravas.
 

Kyrkogårdsexpeditionen

För frågor rörande kyrkogårdarna, begravningsrätt och gravskötsel kontakta kyrkogårdsexpeditionen

0431-43 76 50

Öppettider
10-12

Kontakta expeditionen

0431-43 75 00

Öppettider
Växel: 9-12 och 13-15
Expedition:  9-12 och 13-15

Himmel med sol och moln.

Om begravning

Att mista någon som står oss nära är mycket svårt. Det kan upplevas som om marken rycks undan för oss. Många praktiska frågor om begravningen dyker upp så småningom. En del av dem försöker vi besvara här. Andra kan man ta upp med prästen vid det samtal som alltid föregår en begravning.

Dukat bord.

Minnesstund

Att ta avsked av en älskad anhörig är ofta tungt, därför är det viktigt att få minnas den som lämnat en med glädje. En minnesstund efter begravningsgudstjänsten är ett tillfälle att få minnas tillsammans, berätta och dela gemenskap.

Begravningsombud

Vad gör begravningsombuden? Begravningsombud granskar att huvudmännen inom Svenska kyrkan använder pengarna från begravningsavgiften på rätt sätt. Ombuden bevakar också rättigheterna för dem som inte tillhör Svenska kyrkan.

Har du frågor som rör begravning? Vill du komma i kontakt med expeditionen? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

En liten vit sten med texten Älskade morfar.

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för de som blir kvar. I kyrkan finns plats för sorg, och stöd för dig som lever vidare.