Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt ger samma legitimitet, men i kyrkan ber vi också om Guds välsignelse över äktenskapet.

Inför Gud och alla vittnens närvaro lovar vi trohet till varandra och att stå vid varandras sida livet ut. Vi ber om Guds välsignelse över vårt äktenskap  och ber honom hjälpa oss igenom de svårigheter vi kommer att möta i liva.

Kyrklig vigsel består i huvudsak av tre delar

En inledande del där prästen välkomnar gästerna och brudparet och talar om äktenskapet ur ett kristet perspektiv. Bibeltexter som handlar om kärlek och äktenskap läses av prästen eller någon annan.

I nästa del blir brudparet aktivt. De får båda svara på frågan om de vill gifta sig med varandra. Ringen/ringarna överlämnas till prästen som läser en bön över den innan den lämnas tillbaka till brudparet. Därefter uttalar brudparet sina löften till varandra. Prästen bekräftar sedan äktenskapet genom att säga ”ni är nu man och hustru”.

I den tredje och sista delen får paret ta del av prästens böner och välsignelse. Oftast håller prästen även ett vigseltal till de nyvigda.

Älvsby församling erbjuder vigsel i Älvsby och Vidsels kyrka, och även i Storforsens kapell.

För att boka lokal och komma i kontakt med präst, kontakta pastorsexpeditionen 0929-149 00.

Expeditionens öppentider

Öppet helgfri vardag