Foto: GOPA-DERD

Upprop: Den humanitära insatsen måste motsvara katastrofens omfattning

Nyhet Publicerad

I ett upprop, tillsammans med 34 andra organisationer, kräver ACT-alliansen obehindrat tillträde och massiv upptrappning av humanitära insatser i Syrien.

Enligt FN har över 6 500 dödats och 10 000 människor skadats i Syrien sedan jordbävningen i Turkiet och Syrien ägde rum den 6 februari. Miljontals människor har förlorat sina hem och upplever nu ytterligare en ny flyktingsituation efter 12 år av krig och trauma. Lokala organisationer arbetar oförtröttligt med räddningsarbete och stöd till de drabbade. Men fler liv hade kunnat räddas om internationella samfundet hade reagerat snabbare och gett stöd till de lokala sök- och räddningsteamen.

Lidandet för det syriska folket har inte upphört. Deras situation har fortsatt att försämras under de senaste 12 åren och jordbävningen har medfört ett ökat antalet människor i nöd.

Organisationerna uppmanar till en brådskande ökning av stödet och omedelbara åtgärder för att säkerställa humanitärt bistånd till de befolkningar som drabbats av jordbävningen i Syrien.

Läs uttalandet i sin helhet här (pdf, engelska).