Tillsammans i ny seger för samkönade äktenskap

Nyhet Publicerad Ändrad

Som första land i Centralamerika tillåter nu Costa Rica HBTQ-personer att gifta sig. Act Svenska kyrkans partner trotsar motståndet och erbjuder välsignelse över dessa äktenskap.

Färgglatt kors.
Foto: Magnus Aronson/IKON

Idag vill vi fira alla människors rätt att uttrycka sin kärlek. I många år har Act Svenska kyrkan varit del av kampen för HBTQ-personers rättigheter och nu har en viktig milstolpe nåtts. Som första land i Centralamerika tillåter Costa Rica i sin lagstiftning, från och med idag, människor av samma kön att ingå äktenskap. Ännu är motståndet mot lagen massivt och i dagsläget är Act Svenska kyrkans partner och systerkyrka ILCO, den Lutherska kyrkan i Costa Rica, den enda kyrkan som erbjuder att ge en kyrklig välsignelse över dessa äktenskap. Vi fortsätter tillsammans kampen för att också förverkliga den sociala förändring som behöver följa på lagstiftningen för alla människors rätt till kärlek och till ett värdigt liv.

- I 15 års tid har ILCO tillsammans med oss varit aktiva i kampen. Costa Rica är ett kristet land där kyrkorna har stor betydelse i många människors liv. Det inkluderande budskapet från den Lutherska kyrkan har varit och är ett väldigt viktigt stöd för kristna HBTQ-personer. Att få känna sig välkommen med hela sin person i ett kristet samfund och få stöd i att uttrycka sin tro ger kraft att orka kämpa vidare.  I Costa Rica har inte den Lutherska kyrkan vigselrätt men vi har rätt att välsigna ett statligt anrättat äktenskap, säger Adriana Gastellu Camp, tematisk rådgivare för teologi och utveckling på Act Svenska kyrkan.

I tider av en tydlig global backlash för demokrati och jämställdhet, och inskränkningar av mänskliga rättigheter som underlättas av effekterna av covid-19, ökar värdet i att dela och glädjas över att kärleken fortfarande gör sina segrar i denna värld.