Grönt landskap med några hus och avlägsna berg
Foto: Alexander Öbom

Social trygghet för alla – ny global kampanj

Nyhet Publicerad

Idag den 4 oktober lanseras en kampanj för att sätta tryck på Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) att leva upp till sina löften att främja allmänna sociala trygghetssystem.

Målet med den globala kampanjen Social Security for All: Key Pillar for New Eco-Social Contract är att påverka och förändra Världsbankens och IMF:s strategier och program för fattigdomsbekämpning. Act Svenska kyrkan står bakom kampanjen tillsammans med bland andra Amnesty International och Human Rights Watch International.

Kampanjen uppmanar Världsbanken och IMF att bland annat:

  • stödja stater att stegvis förverkliga rätten till social trygghet. Detta innefattar bland annat socialt grundskydd (social protection floors) som omfattar alla människor i situationer och faser av livet som är särskilt sårbara, som barndom och föräldraskap, sjukdom, åldrande, arbetslöshet eller funktionsnedsättning.
  • omedelbart sluta utveckla alla nya fattigdomsinriktade program och fasa ut befintliga och ersätta dem med allmänna sociala trygghetssystem. De bör dessutom stärka en rättvis fördelning av resurser genom att koppla den allmänna sociala tryggheten med skattereformer som minskar ojämlikheten. 
  • stödja rättvisa och hållbara sociala trygghetssystem som är utformade i enlighet med internationella standarder.
  • sluta koppla lån från IMF till åtstramningsåtgärder. Den bör säkerställa att ökade sociala utgifter inom en sektor, till exempel social trygghet, inte sker på bekostnad av andra rättigheter och inte främja införande av behovsprövning i befintliga universella program.