Översvämmat område i Sydsudan
Foto: ANDREEA CAMPEANU/TT

Risk för massvält i Sydsudan

Miljontals människor hotas inom kort av hungersnöd i Sydsudan på grund av återkommande översvämningar och torka. Skördar har förstörts och mängder av boskap har omkommit. Nu varnar FN för att uppemot 5,5 miljoner människor riskerar att drabbas av massvält redan nästa år.

Peter Svensson arbetar som Act Svenska kyrkans regionala representant på Afrikas horn och berättar att situationen och framtiden är mycket oroande.

- Våra partner i Sydsudan vittnar om att översvämningarna kommer att få långtgående konsekvenser när det gäller tillgången till livsmedel i landet. Redan nu befinner sig Sydsudan i en svår hungersnöd där miljontals människor drabbats. Översvämningarna har förstört årets skörd som innebär att det inte kommer att finnas någon mat under ”hungermånaderna” nästa år, det vill säga de månader då det normalt sett är svårt att säkra tillgången till mat.

Akut undernäring

Den humanitära situationen är allvarlig och 16 procent av alla barn under fem år lider av akut undernäring. På grund av översvämningarna sprids också vattenburna sjukdomar. Många människor är i akut behov av humanitärt stöd och behoven kommer att öka drastiskt.

Det finns ingenstans att vända sig. Även Sydsudans grannländer är drabbade av de förödande långvariga regnen och kan inte heller bistå den drabbade befolkningen i Sydsudan.

Peter Svensson, regional representant på Afrikas horn.

Enligt FN kommer det att behövas motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor till akut livsmedelshjälp och för att avvärja risken för massvält i Sydsudan.

Act Svenska kyrkan på plats

Act Svenska kyrkans arbete i Sydsudan är brett och innefattar långsiktigt såväl som humanitärt stöd. Vi stöttar olika insatser i samband med översvämningarna, framförallt i Jonglei där kontanter och kuponger delas ut till de mest behövande så att de kan köpa mat och andra förnödenheter. I insatsen ingår även att säkra tillgången till skydd.

I flyktinglägret I Maban stödjer vi bland annat återställandet av skolbyggnader och bistår med skolmaterial så att barnen ska kunna återgå till skolan så snart som möjligt. Skolbyggnader har förstörts av regnet, men också på grund av att människor tvingats ta skydd i dessa byggnader när deras hem förstörts.

Act Svenska kyrkan stödjer humanitära insatser över hela världen. Swisha gärna din gåva till 9001223. Skriv AKUT i meddelandefältet. Gåvorna används där de bäst behövs.