Muren mot västbanken
Foto: Linda Mickelsson/Ikon

Öppet brev: Acceptera inte Israels annekteringsplaner

Nyhet Publicerad

Flera svenska bistånds- och människorättsorganisationer uppmanar de svenska riksdagspartierna i ett öppet brev att agera mot Israels planer på att annektera delar av den ockuperade Västbanken. Att ensidigt utvidga det egna landets territorium är ett brott mot folkrätten.

Att Israels regering skulle besluta över palestiniernas framtid utan att de själva har möjlighet påverka det vore djupt odemokratiskt och i strid med rättsstatens principer. Det riskerar också att slutgiltigt förstöra alla möjligheter till den tvåstatslösning som både Sverige och EU har verkat för i decennier. En annektering innebär i sig ett brott mot folkrätten. Dessutom har Sverige förbundit sig att under alla förhållanden verka för att den humanitära rätten respekteras och efterlevs.

I vårt öppna brev uppmanar vi därför svenska riksdagspartier att:

  • Säkerställa att Sverige och EU genom tillgängliga diplomatiska verktyg förhindrar att Israel annekterar ockuperat palestinskt område.
  • Verka för att på såväl svensk som EU-nivå skärpa implementeringen av EU:s riktlinjer om differentiering mellan den erkända staten Israel och de illegala bosättningarna på ockuperad mark.
  • Kräva att Israel och Palestinska myndigheten (PA) uppfyller de krav på respekt för internationell rätt som ingår i EU:s olika handels- och samarbetsavtal med Israel och PA, och att brott mot dessa villkor måste få konsekvenser
  • Stötta och skydda människorättsförsvarare och människorättsorganisationers möjligheter att verka i både Israel och i Palestina.
  • Verka för en framförhandlad, rättvis och hållbar fred som garanterar både israelers och palestiniers rätt till självbestämmande, och rätten att få leva i fred och säkerhet inom internationellt erkända gränser.

Avsändare till brevet är Act Svenska kyrkan, Diakonia, IM, Kvinna till Kvinna
och We Effect.

Läs brevet i sin helhet.