En afghansk kvinna står utanför sitt tält i Arghandab-distriktet i Kandahar
Foto: Javed TANVEER / AFP

Nytt stöd till sjukvård och hushåll i Afghanistan

Nyhet Publicerad

Situationen i Afghanistan är mycket allvarlig. Nu bidrar Act Svenska kyrkan med ekonomiskt stöd till 525 hushåll samt stöd för att förse lokalbefolkning med sjukvård. Vinterkyla, sanktioner och det faktum att Afghanistan drabbats av den värsta torkan på nästan tre decennier gör att behoven är stora, din gåva behövs.

En stor utmaning för all humanitär verksamhet i Afghanistan är att bankerna har likviditetsproblem. De kalla vintermånaderna orsakar även stort lidande för människor som redan är hårt drabbade av det svåra ekonomiska läget. Den rådande situationen innebär även att samtliga samhällstjänster inte har kapacitet att möta de behov som finns och speciellt utsatt är hälsosektorn. Det är ont om material, personal och medicin samt bränsle för att driva maskiner och värma upp hus. Samtidigt drar coronapandemin genom landet.

I december meddelade talibanerna att kvinnor inte har tillåtelse att resa utan en manlig släkting på avstånd över 72 km och att ingen skall erbjuda skjuts till kvinnor som inte uppfyller talibanernas klädkod. Detta kan försvåra situationen för kvinnor som behöver resa för att försörja sig eller få vård. Vid våld i hemmet kan kvinnor inte heller fly, utan blir kvar med sin förövare. Utöver detta så har landet drabbats av den värsta torkan på 27 år, vilket har gjort att landet nu har högst antal människor som lider av matosäkerhet i världen. Mer än hälften av alla barn under sex år riskerar akut undernäring. Deras liv är i fara om inte situationen förändras.  

Just nu stödjer Act Svenska kyrkan, tillsammans med Radiohjälpen, ett projekt vars syfte är att ge ekonomiskt stöd till 525 hushåll samt öka kapaciteten hos den lokala hälsosektorn med resurser för att kunna förse lokalbefolkning med sjukvård. Detta är en del av den större appell som ACT-alliansens medlemmar har startat för att möta de akuta behov som uppstått sedan talibanernas maktövertagande i augusti 2021.  

Den svåra ekonomin, höga arbetslösheten, torkan, coronapandemin och restriktioner på kvinnors rörlighet gör att fattigdomen har ökat radikalt. Därför arbetar Act Svenska kyrkan med lokala partner för att se till att pengar hamnar direkt hos de familjer som behöver hjälp, med särskilt fokus på kvinnoledda hushåll och på personer med funktionsnedsättningar.  

Act Svenska kyrkan stödjer humanitära insatser över hela världen. Din gåva går till katastrofinsatser och används där behoven är störst. Ge din gåva via formuläret nedan eller genom om att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet.