Gruppbild på fyra pristagare
Foto: Verdiana Garcia

Människorättsförsvarare prisas i Colombia

Nyhet Publicerad

Den 7 september delade Act Svenska kyrkan och Diakonia, för tolfte året i rad, ut pris till människorättsförsvarare och miljöförsvarare i Colombia. Prisceremonin samlade människorättsförsvarare från hela landet, som hedrades för sitt arbete för att främja fred och skydda mänskliga rättigheter.

Colombia är det farligaste landet i världen att verka som människorättsförsvarare och miljöförsvarare i. Prisutdelningen är ett tillfälle att uppmärksamma, legitimera och erkänna de människorättsförsvarare och organisationer som outtröttligt kämpar för respekten av mänskliga rättigheterna i Colombia, trots de hot, förföljelser och mord de utsätts för.

Årets pristagare 

  • "Årets människorättsförsvarare" tilldelades Elizabeth Moreno Barco
  • ”En hel livstidsprestation” tilldelades Yanette Bautista
  • ”Kollektiv insats i lokalsamhället” tilldelades Afrocolombianska nationella fredsrådet (CONPA)
  • ”Kollektiv insats av civilsamhällesorganisation” tilldelades Människorättsstiftelsen Joel Sierra 

- Dessa inspirerande kvinnliga och manliga människorättsförsvarare verkar ofta i mycket avlägsna och utsatta delar av landet där statliga institutioner lyser med sin frånvaro och där väpnade grupper strider om kontrollen. De väcker åtal och uppmärksammar kränkningar mot civilbefolkningen så som tvångsförflyttningar, försvinnanden, sexuellt våld och rekrytering av barn och ungdomar. Att öppet visa internationellt stöd och erkännande för dessa modiga kvinnor och män inger hopp, tröst och skydd, säger Verdiana Garcia, Act Svenska kyrkans representant i regionen som var på plats under prisutdelningen.

Läs mer om det nationella priset och tidigare pristagare

Gruppbild av pristagarna 2021.

Nationella priset i Colombia

Act Svenska kyrkan och Diakonia delar årligen ut pris till modiga människor i Colombia som arbetar för att försvara mänskliga rättigheter. Priset synliggör människorättsförsvarares situation och legitimerar deras arbete.