Kommentar EU-valet: Fred, demokrati och MR behövs nu som mest

Nyhet Publicerad

Act Svenska kyrkans kommentar med anledning av EU-valet.

Act Svenska kyrkan delar det engagemang för klimat/miljö, fred och demokrati som har prioriterats av väljare i Sverige och Norden. Det är en viktig politisk signal till Sveriges och andra nordiska regeringar med ett tydligt mandat att driva på en ambitiös global klimatpolitik och för ett EU som aktivt arbetar för fred och demokrati. Vi behöver ett innovativt och öppet EU, som står upp för freden och går i framkant i den gröna omställningen.

I ett nytt EU-parlament, och med en ny kommission, kommer resten av året bli avgörande för vilken roll EU ska ha både inom unionen och i omvärlden. Framför allt för att nå våra gemensamma klimatmål, för en värld där krig och konflikt går tillbaka och demokrati och mänskliga rättigheter får ett nytt uppsving. 

Tillsammans med våra nordiska grannar kan Sveriges regering och de nya svenska EU-parlamentarikerna ha en central roll för att söka samarbeten och allianser som begränsar de politiska krafter som vill stänga Europa mot omvärlden. EU:s grundläggande värderingar om fred, demokrati och mänskliga rättigheter behövs nu som mest.