Fackföreningsledaren Sithar Chhim får 2024 års Per Anger-pris

Nyhet Publicerad Ändrad

"De kan sätta mig och andra ledare i fängelse, men de kan inte stänga in vår kämpaglöd", säger Sithar Chhim.

Sithar Chhim är ordförande för fackföreningen Labour Rights Supported Union (LRSU) som arbetar för rättvisa löner och arbetsvillkor för anställda på ett av Kambodjas största hotell- och kasinokomplex. De flesta medlemmarna är kvinnor från fattiga förhållanden som arbetar under dåliga villkor, där sexuella trakasserier är en del av vardagen.

Sithar Chhim har blivit en frontfigur i kampen om att få både företag och regering att respektera föreningsfriheten och arbetsrätten, något som egentligen är grundlagsskyddat i Kambodja men som inte efterlevs i praktiken. Hon vill att fler kambodjanska arbetare ska känna till detta och uppmanar dem till att engagera sig fackligt och kämpa för sina rättigheter. I Kambodja är yttrandefriheten och möjligheten att organisera sig fackligt begränsade. Fängslanden, hot och förföljelse av fackligt aktiva och människorättsförsvarare sker allt oftare.

Sithar Chhim är ständigt motarbetad, både arbetsgivare och lokala myndigheter försöker stoppa henne. Under flera år har hon utsatts för trakasserier, hot och våld men fortsätter ändå sin kamp för rättvisa och vägrar ge upp. I januari 2022 arresterades Sithar Chhim under en strejk. Hon släpptes mot borgen men häktades igen bara några månader senare.

Sithar Chhim är fortfarande fängslad och vet inte när rättegången blir av. I fängelset är det tuffa omständigheter, men hon fortsätter att motivera och stötta sina kvinnliga medfångar. De delar sina livsöden med varandra och tillverkar blommor av skrotmaterial – som symboler för den fortsatta kampen i och utanför fängelset.

På ett bord står ett diplom och ett pris, på en skärm visas en bild av Per Anger

Per Anger priset

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Act Svenska kyrkan är en av de organisationer som nominerar till priset.