Kollage med fyra bilder på hus i Haiti. Alla husen är hela och har inga sprickor i fasaden. Husen är fyrkantiga, har jalusier till fönster och är färgglada i turkos, rosa och gult.
Foto: Kollage/ACT/LWF

Ett starkare Haiti för framtiden

Att bygga för framtiden lönar sig. Det blev tydligt vid jordbävningen i Haiti tidigare i år. Husen som byggdes i våra insatser efter orkanen Matthew står fortfarande kvar. Sedan de byggdes för fem år sedan har husen klarat av orkaner, översvämningar och nu en jordbävning.

Den 14 augusti drabbades Haiti ännu en gång av en katastrof. Denna gång var det en kraftig jordbävning som orsakade stora skador på bostäder och infrastruktur. I det arbete som Act Svenska kyrkan stödjer för att ge hjälp till de drabbade upptäckte vi att alla hus som byggdes eller åtgärdades för fem år sedan efter orkanen Matthew står kvar och är fortsatt stabila.

”Vi är stolta och glada över att se resultatet av vårt arbete. Tillsammans med våra lokala partner byggde vi över 100 hus och reparerade fler än 1000 hus. Att se att det vi har byggt står kvar är oerhört glädjande”, säger Nathalie Töpperwien Blom som är programsamordnare för Haiti på Act Svenska kyrkan.

De stabila husmodellerna används som säkra zoner vid katastrofer

Familjer som bor i dessa hus har berättat att husen användes som säkra zoner där grannar kommer för att söka skydd för sig och sina barn under jordbävningar och orkaner. De litar på husens stabilitet.

Act Svenska kyrkan och våra partner arbetar nu för att stödja de samhällen som drabbades av jordbävningen i mitten av augusti. Fokus är att ge skydd samt säkra tillgången till vatten och hygien, men planerna innefattar givetvis också att bygga upp samma typ av starka hus för framtiden för de som har förlorat allt.

”Vi har redan en bra husmodell som är godkänd av staten och som är säker och utformad på ett sådant sätt som lokalbefolkningen vill ha sina hus. Det betyder att vi kan återbygga snabbare, och bättre, så fort vi får fram material”, säger Prospery Raymond som är ordförande för ACT-alliansens Haitiforum.

Situationen fortsatt kritisk

Även om detta är ett ljus i mörkret är situationen i Haiti fortsatt kritisk. Det är fler än 800 000 människor som lever i väldigt stor utsatthet. De sover utanför sina hus, i regnet, eftersom deras hus inte är stabila längre eller förstörts helt. Både akut hjälp och långsiktiga insatser är nödvändiga just nu.

Ditt stöd behövs! Det går även bra att swisha din gåva till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. Din gåva används där den bäst behövs.

Ett helt förstört hus. Bråte av trä samt söndersmulade väggar ligger i en hög av vad som tidigare var ett hus.
Förödelsen är stor i Haiti efter jordbävningen i augusti. Foto: Thomas Noreille/ACT