Ett fantastiskt engagemang för årets julinsamling runtom i landet

Just nu pågår Act Svenska kyrkans julinsamling – Bryt en tradition. Den pågående pandemin och rådande restriktioner gör att julinsamlingen tvingas genomföras på nya sätt och det bubblar av kreativa lösningar runtom i landet.

Advent och jul är en tid på året när vi brukar kunna mötas i våra kyrkor och delta i gudstjänster, konserter, julmarknader och andra fina samlingar. Mycket av detta har i år anpassats till alternativ som innebär att vi inte kan vara fysiskt närvarande. På samma sätt har Act Svenska kyrkans julinsamling fått nya former och våra engagerade runt om i landet genomför nya innovativa insamlingsaktiviteter.

- Coronapandemin har verkligen aktualiserat temat för vår julinsamling – att kämpa för flickors rätt till ett värdigt liv. Ökad fattigdom riskerar leda till att fler familjer gifter bort sina minderåriga döttrar. Våra samarbetspartner vittnar också om att våld i hemmet - ett våld som framför allt drabbar flickor och kvinnor - har ökat markant. Därför är insamlingen extremt viktig, för att vi ska kunna förebygga och förhindra övergrepp mot flickor. Vi är glada för det stora engagemanget och alla fina initiativ, säger Susanna Olivin, kampanjledare för Act Svenska kyrkans julinsamling 2020. 

Många församlingar skapar digitala adventskalendrar med daglig lucköppning, där Act Svenska kyrkan blir synlig i en eller flera luckor. Det spelas in hundratals digitala gudstjänster med uppmaning att swisha sin gåva till julinsamlingen. Vid lucia bjöd många på digitala luciatåg via sociala medier och en del genomför livestreamade konserter, där åhörarna uppmanas att ge en gåva för alla flickors rätt till ett värdigt liv. Vissa av församlingarnas musikaliska förmågor erbjuder sig till och med att komma och hålla en egen konsert utanför fönstret hos de församlingsbor som swishar en gåva.

Det har även delats ut pysselpåsar med olika utmaningar och uppmaningar, samt anordnats digitala auktioner och försäljning av hantverk. Under december inleddes även ett samarbete med Tradera, där församlingar nu kan sälja saker till förmån för Act Svenska kyrkan.  

Under #actsvenskakyrkan och #brytentradition går det att följa engagemanget runt om i landet. Nedan är ett axplock av vad som har delats i sociala medier.