Två flickor ihopmonterade till en bild. Ena flickan är en barnbrud och den andra lucia.
Foto: Ligistfilm

Act Svenska kyrkans julkampanj uppmanar till att bryta skadliga traditioner

Nyhet Publicerad

Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp riktade mot flickor krossar drömmar och slår sönder liv. På söndag, den första advent, startar Act Svenska kyrkans julinsamling. Bryt en tradition – för alla flickors rätt till ett värdigt liv.  

Traditioner är invanda seder och bruk, språk och värderingar som förs vidare från generation till generation. Det finns många traditioner som är positiva och skapar en fin inramning till våra liv, inte minst traditioner som vi förknippar med advent, lucia och jul.  
 
Men det finns också traditioner som fråntar flickor och kvinnor rätten till sin kropp och sitt liv och som bottnar i djupt rotade åsikter och normer kring flickors och kvinnors roll i samhället. Varje dag gifts fler än 30 000 flickor bort och fler än 10 000 flickor könsstympas. Det kan vi inte acceptera. 

- Kvinnors och flickors rätt till sina liv och sina kroppar borde inte vara kontroversiellt, men är det på många håll. Religiösa ledare har länge hänvisat till traditionen och religiösa skrifter för att motivera de könsrelaterade orättvisorna. Som kyrka har vi därför både ansvar, och unik möjlighet, att tillsammans med våra partner driva på för genusrättvisa, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Lucia – en förebild för flickors kamp 

För sjuttonhundra år sedan blev en ung flicka bortlovad i äktenskap till en äldre man. När hon vägrade utsattes hon för grovt våld, hot och kränkningar innan hon till slut mördades. Hennes namn var Lucia.  
 
Runtom i världen utsätts flickor än i dag för samma typ av övergrepp som Lucia utsattes för och under pågående coronapandemi har våld och övergrepp mot flickor och kvinnor ökat. Människor tvingas isolera sig och samhällen stängs ned för att skydda befolkningen – men könsrelaterat våld går inte i karantän. 
 
Lucia bröt mot förväntningarna och hävdade rätten till sin tro, sin kropp och sina egna val. Tillsammans kan vi gå i Lucias fotspår och stoppa tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp. Tillsammans kan vi bryta skadliga traditioner! 
  
Första söndagen i advent, startar Act Svenska kyrkans årliga julinsamling. I fokus står alla flickors rätt till ett värdigt liv. Kampanjen pågår från 29 november till 6 januari 2020. Målet är att samla in 35 miljoner kronor.  

Splitscreen lucia och barnbrud.

Bryt en tradition

Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv - varje dag. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner.