Klimat och hållbar utveckling

Foto: Melker Dahlstrand

Ökad hunger är en av de allvarligaste följderna av klimatförändringarna. Därför vill Svenska kyrkan att Sverige och EU ska ta ett mycket större ansvar. Både för att stödja klimatanpassning internationellt och för att själva minska våra koldioxidutsläpp.

Skriv på för klimaträttvisa!

Skapad: 2015-04-09 13:38:00

Torrare klimat och extrema väderhändelser gör det svårare att odla mat. Var med i den globala kampanjen ACT now for climate justice. Vi har siktet inställt på COP 21-mötet i Paris i december.

Vårt mål är en miljon namnunderskrifter som uppmanar politiker och andra ledare att ta klimatfrågan på allvar.  

Var med och gå pilgrimsvandringar för klimatet runt om i Sverige. Mer information kommer här inom kort.  

Få inspiration och uppmana världens politiker att ta sitt ansvar på vår kampanjwebb (på svenska) >>  

Foto: Magnus Aronson

Skapad:2014-05-12 11:39:00

Den 12 maj 2014 lanserades "Ett biskopsbrev om klimatet". I boken uppmanar Svenska kyrkans biskopar alla delar av samhället att bidra till en skyndsam klimatomställning. ”Gud har rustat mänskligheten med andliga, psykiska och materiella resurser även för att möta klimatkrisen”, säger Anders Wejryd, tidigare ärkebiskop.

Läs intervjun med Anders Wejryd >>
Det är ett hårt arbete för trettonårige Habibe Yimer och hans familj i Etiopien att odla tillräckligt med mat.

Det är ett hårt arbete för trettonårige Habibe Yimer och hans familj i Etiopien att odla tillräckligt med mat. Foto: Magnus Aronson/IKON

Klimat och Svenska kyrkans internationella arbete

Skapad: 2015-03-18 10:45:00

Eftersom ökad hunger är en av de allvarligaste följderna av klimatförändringarna är klimatfrågan självklart en mycket viktig del av det internationella arbetet.

Läs mer om hur och varför vi arbetar med klimatfrågan i vårt internationella arbete >>

 

 

Klimaträttvis?! Testa dig själv!

Skapad: 2010-06-03 00:00:00
Ligger du mycket över den ranson koldioxidutsläpp som varje ”jordbo” har om mänskligheten ska dela på klimatbördan? Gör vårt test (det tar ungefär en halvtimme) och få förslag på hur mycket du kan investera i din egen klimatanpassning och i gåvor till dem som drabbas värst av klimatförändringarna.
Till testet !

Foto: iStockphoto

Skapad:2010-01-28 16:00:00

På olika nivåer inom Svenska kyrkan pågår ett engagerat arbete för att människors lika värde och naturens gränser ska respekteras. Den nationella nivåns kapitalförvaltning verkar i samma riktning.

Läs mer om Svenska kyrkans arbete för ansvarsfulla investeringar >>

Laddar

Anställd, förtroendevald eller ombud inom Svenska kyrkan?

Skapad: 2010-06-24 15:20:00
I så fall kan du hitta mycket material om arbetet för hållbar utveckling på Svenska kyrkans intranät, till exempel verktyg för församlingarnas hållbarhetsarbete.
  Läs mer här.
 
Skapad: 2014-05-21 17:04:00

Här hittar du vinnarrecepten från tävlingen Klimatsmarta recept, samt ett urval av alla de andra fina recepten som var med och tävlade.

Ladda ner receptsamlingen här

Foto: Nasa

Skapad:2014-05-11 21:31:00

Biskoparna i Svenska kyrkan har skrivit ett biskopsbrev om klimatet. Det är ett teologiskt bidrag till klimat- och hållbarhetsdiskussionen i landet, med tydliga uppmaningar till bland andra svenska och internationella beslutsfattare.

Läs mer och ladda ned biskopsbrevet >>

Foto: Gustaf Hellsing

Klimatbön

Skapad: 2014-05-11 22:40:00

Gud, du har gett oss uppdraget att bruka och förvalta din skapelse. Tack för att våra liv är delar av din skapelses storhet. Hjälp oss att med ansvar dela dina gåvor.

Genom Jesus Kristus har din nåd och närhet blivit synlig. Öppna våra öron så att vi hör ropen från dem som drabbas av klimatförändringarna. Väck oss till solidaritet med kommande generationer.

Du sänder din Ande och skapar liv. Du gör jorden ständigt ny. Inspirera oss att vara goda exempel. Befria oss från girighet och kortsiktighet. Hjälp oss att ta vara på de människor och de möjligheter som du sänder i vår väg för livets skull.

Amen

Anders Wejryd, ärkebiskop, Svenska kyrkan
Antje Jackelén, ärkebiskop electa

Klimatutmaningen -
från kris till möjlighet

En rapport från Svenska kyrkan om klimatutmaningar när det gäller bostäder och lokaler, förnybar energi, transporter och stadsplanering och hållbar konsumtion.

Ladda ner rapporten >>

 

 

 

//