Klimat och hållbar utveckling

Ökad hunger är en av de allvarligaste följderna av klimatförändringarna. Därför vill Svenska kyrkan att Sverige och EU ska ta ett mycket större ansvar. Både för att stödja klimatanpassning internationellt och för att själva minska våra koldioxidutsläpp.

Foto: Magnus Aronson

Skapad:2015-07-08 11:20:00

Klimaträttvisan måste stå i centrum på klimattoppmötet i Paris i december, det är budskapet i kampanjen Act now for climate justice. Ärkebiskop Antje Jackelén är en av de som skrivit under namninsamlingen som ska lämnas över till våra politiska ledare. Hon har också twittrat om sitt stöd till kampanjen och på seminarier under Almedalsveckan uppmanade hon åhörarna att skriva på.

Läs intervjun med Antje Jackelén >>
Ageravolontärer på plats i Visby under Almedalsveckan 2015.

Ageravolontärer på plats i Visby under Almedalsveckan 2015.

Skapad:2015-07-27 11:35:00

Tillsammans med Diakonia, Svenska Kyrkans Unga och Equmeniakyrkan arrangerar Svenska kyrkan en resa till FN:s klimatmöte i Paris. Till denna resa söker vi nu 25 personer som vill agera klimatambassadörer under hösten.

Läs mer om hur du blir klimatambassadör i Paris >>

Foto: Per Hanstorp /Ikon

Skapad: 2015-08-25 09:55:00

Lördagen den 22 augusti pilgrimsvandrade kronprinsessorna Victoria från Sverige och norska Mette Marit för klimaträttvisa. Sträckan var Halden i Norge till Strömstad i Sverige. Vid gränsen till Sverige välkomnades de av Atle Sommerfeldt, biskop i Borg stift i Norge, och biskop Per Eckerdahl, Göteborg stift. 

Läs mer om Ekovandringen >>

Skapad: 2015-06-08 16:30:00

Hur långt är du beredd att gå för klimatet? Från alla delar av Europa pilgrimsvandrar människor i alla åldrar, ett steg i taget, mot COP 21-mötet i Paris i december 2015. Var med du också!

Läs mer om ekovandringen >>

 

Skapad: 2015-04-09 13:38:00

Var med i den globala kampanjen ACT now for climate justice. Målet är en miljon namnunderskrifter som uppmanar politiker och andra ledare att ta klimatfrågan på allvar.

Läs mer och skriv på för klimaträttvisa >>

Se klipp från Ekovandringen till Paris:

Pilgrimerna har nyligen passerat Linköping.

Foto: Emanuel Eriksson

Skapad: 2015-07-08 14:48:00

- Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor och religion handlar om de viktigaste frågorna. Därför är det både självklart och viktigt att låta de båda mötas. Det säger Emma Thorén, pilgrimspräst och vandringsledare för den över 50 mil långa klimatvandringen som pågår två månader i sommar mellan Uppsala och Lund.

Läs intervjun med Emma på Diakonias webbplats >>

Missa inte att sprida vår kampanjvideo med vår egen klimatlåt. Klicka på bilden och se filmen och lyssna på låten på Youtube. (2 min:19 sek)

 
Skapad:2015-06-16 12:27:00

Sprid budskapet i sociala medier. Bilder som taggas med #actforclimate och #ettsteg kommer med i den stora manifestationen i Paris! Sprid vår kampanjvideo och kampanjlåt!

Läs mer och var med i kampanjen i sociala medier >>

Klimatutmaningen en spännande resa

Vi står nu med utmaningar men också med möjligheter. Det är en avundsvärd kombination. Läs och få en synvända! 

Bli inspirerad av klimatutmaningen inte som en tagelskjorta utan något nytt, fritt valt och med glädje >>

Foto: Nasa

Skapad:2014-05-11 21:31:00

Biskoparna i Svenska kyrkan har skrivit ett biskopsbrev om klimatet. Det är ett teologiskt bidrag till klimatdiskussionen med tydliga uppmaningar till bland andra svenska och internationella beslutsfattare.

Läs mer och ladda ned biskopsbrevet >>

Foto: Magnus Aronson/IKON

Risk för matbrist

Skapad: 2015-03-18 10:45:00

Det är ett hårt arbete för trettonårige Habibe Yimer och hans familj i Etiopien att odla tillräckligt med mat. Och det kan bli ännu svårare.

Läs mer om hur och varför vi arbetar med klimatfrågan i vårt internationella arbete >>

 

 

Laddar
Laddar
Laddar

Nyheter om klimatarbetet

Foto: iStockphoto

Skapad:2010-01-28 16:00:00

På olika nivåer inom Svenska kyrkan pågår ett engagerat arbete för att människors lika värde och naturens gränser ska respekteras. Den nationella nivåns kapitalförvaltning verkar i samma riktning.

Läs mer om Svenska kyrkans arbete för ansvarsfulla investeringar >>

 

Anställd, förtroendevald eller ombud inom Svenska kyrkan?

Skapad: 2014-05-21 17:04:00

Här hittar du vinnarrecepten från tävlingen Klimatsmarta recept, 2014, samt ett urval av alla de andra fina recepten som var med och tävlade.

Ladda ner receptsamlingen här (pdf, 18 sidor)

Foto: Gustaf Hellsing

Klimatbön

Skapad: 2014-05-11 22:40:00

Gud, du har gett oss uppdraget att bruka och förvalta din skapelse. Tack för att våra liv är delar av din skapelses storhet. Hjälp oss att med ansvar dela dina gåvor.

Genom Jesus Kristus har din nåd och närhet blivit synlig. Öppna våra öron så att vi hör ropen från dem som drabbas av klimatförändringarna. Väck oss till solidaritet med kommande generationer.

Du sänder din Ande och skapar liv. Du gör jorden ständigt ny. Inspirera oss att vara goda exempel. Befria oss från girighet och kortsiktighet. Hjälp oss att ta vara på de människor och de möjligheter som du sänder i vår väg för livets skull.

Amen

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan
Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus

Möt kampanjen på festival i sommar

Här finns vi:

Emmabodafestivalen
När?: 22–25 juli

Urkult i Näsåker
När? 30 juli – 1 augusti

Regnbågsfestivalen i Malmö
När?  3-9 augusti

Frizon i Kumla
När? 6-9 augusti

We are Stockholm 
När? 11-15 augusti

Malmöfestivalen
När? 14-21 augusti

Stockholm Gospel Choir Festival 
När? 23 augusti 

Granny Goes Street i Falun
När? 5 september    

 

 

 

 

 

 

//