Klimat och hållbar utveckling

Foto: Magnus Aronson

Ökad hunger är en av de allvarligaste följderna av klimatförändringarna. Därför vill Svenska kyrkan att Sverige och EU ska ta ett mycket större ansvar. Både för att stödja klimatanpassning internationellt och för att själva minska våra koldioxidutsläpp.

Vi är i stort behov av en global solidaritet där alla människor och länder inser att vi bor på samma planet med samma utmaning; att minska vår klimatpåverkan och att ge alla människor, i dag och framtida generationer, möjligheter till ett gott liv." Det skriver Yeb Sano, klimatkommissionär för Filippinerna och ärkebiskop Anders Wejryd i en gemensam debattartikel i Göteborgs-Posten den 3 april 2014.

I maj 2014 kommer Svenska kyrkans 14 biskopar med ett så kallat biskopsbrev om klimatfrågan.

I november 2013 hölls FN:s senaste stora klimatmöte i Warszawa i Polen. Vår klimatpolitiske handläggare Jacob Risberg berättar här varför han tycker att klimatfrågan tog ett steg framåt men två bakåt. Läs Jacobs chatt med Svenska Dagbladets läsare efter klimatmötet.

Foto: Magnus Aronson

Skapad:2008-10-21 15:00:00

"Vi måste förändra sättet att leva mot ett mer hållbart. Det är inte bara ett tekniskt vägval eller ett politiskt beslut, det är i mycket hög grad en fråga om hur vi ser på livet (...) Det är kort sagt teologi. " säger ärkebiskop Anders Wejryd

Läs mer om vad Gud har med klimatet att göra

Foto: Göran Kvick

Skapad: 2011-04-27 09:30:00

Går hållbar utveckling och god avkastning att förena? Företag som på ett gediget sätt arbetar med mänskliga rättigheter och tar miljöhänsyn ska känna att det lönar sig, menar Gunnela Hahn som arbetar med ansvarsfulla placeringar på Svenska kyrkans ekonomi- och finansavdelning. Svenska kyrkan gynnar ansvarsfulla företag genom att förvalta sitt kapital med etiska hänsyn.

Läs intervjun med Gunnela Hahn

 

Laddar

 

 

 

Anställd, förtroendevald eller ombud inom Svenska kyrkan?

Skapad: 2010-06-24 15:20:00
I så fall kan du hitta mycket material om arbetet för hållbar utveckling på Svenska kyrkans intranät, till exempel verktyg för församlingarnas hållbarhetsarbete.
  Läs mer här.
 

Foto: Montage Gustaf Hellsing

Skapad: 2014-04-14 13:25:00

Är du bra på att laga mat eller baka? Gillar du att använda säsongens ekologiska och närproducerade råvaror? Då kan du vara med i Svenska kyrkans tävling och vinna fina kokböcker, eller ett besök av kocken Magnus Hansson som lagar en festmåltid hemma hos dig!

Till tävlingen>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

//