Döp ditt barn i Vist eller Vårdnäs församling

"Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med glädje, kärlek och förväntan." Med de orden välkomnas den nydöpte in i Svenska kyrkan och in i hela den världsvida kyrkan.

DOPET ÄR EN GÅVA FRÅN GUD

Dopet är en högtid som är förknippad med en djup glädje. Dopet rymmer en stor hemlighet. Ett löfte från Gud att vara med oss på ett nära och personligt sätt i hela vårt liv. Dopet är en gåva från Gud. En skatt vi kan bära med oss genom hela livet - en slags "vattenstämpel" som aldrig försvinner.

Man kan döpas när som helst i livet
Det finns ingen åldersgräns för dop. I Svenska kyrkan är barndop den vanligaste formen, men många döps också som unga eller vuxna. Den som döps som tonåring eller vuxen är ju medveten om vad som sker på ett annat sätt än det lilla barnet och det betyder att den personen kan säga "ja" till sitt dop. Om man vill döpas som vuxen har man ofta samtal med sin doppräst om dopets innebörd en tid innan. Är man konfirmand lär man sig om dopet i konfirmationsundervisningen.

Att välja fadder
Ofta väljer föräldrarna en eller flera faddrar till sitt barn. Fadderns främsta uppgift är att vara ett stöd för barnet i livet, påminna barnet om dopet (kanske tända dopljuset på dopdagen?) och att be för barnet. Faddrarna kan också fungera som hjälp och stöd till föräldrarna. En fadder ska vara döpt och helst också konfirmerad.

Texten är hämtad från www.svenskakyrkan.se.

Frågor eller bokning av dop
Vill ni beställa en tid för dop eller har frågor om dopet så kan ni höra av er till församlingsexpeditionen på telefon 013 – 520 01 eller maila till vistvardnas.pastorat@svenskakyrkan.se.

Det går också bra att ringa till någon av församlingarnas präster:

Elin Strömblad, kyrkoherde, 013-540 25, elin.stromblad@svenskakyrkan.se

Vist församling:
 Niklas Lüning, komminister, 013 - 529 16, niklas.luning@svenskakyrkan.se

Vårdnäs församling:
Alexandra Moraitis, komminister, 013 - 413 17, alexandra.moraitis@svenskakyrkan.se

Dopklänning finns att låna, både i Vist och i Vårdnäs. Se bilder nedan. Säg till när ni bokar dopet.

Vårdnäs församlings dopklänning är tillverkad av Britt-Marie Edman och invigdes på påskdagen 2015 i Vårdnäs kyrka. Den är sydd i tunt linne med sömsätt som användes innan det fanns maskiner med kastfunktion. Den infällda spetsen är knypplad och heter Vårfjäril. Kragen och ärmarna är kantade med en spets som heter Udd och stad. Klänningen är i storlek 70 cl.

Du kan även döpas som vuxen

Vist kyrkas dopfunt

Vårdnäs kyrkas dopfunt

Vist församlings dopklänning

Vårdnäs församlings dopklänning

Dopträd med änglar

Ert barn kan döpas först och främst i söndagens gudstjänst (se aktuell gudstjänstkalender) eller på speciella doptider lördagar eller söndagar.

Dopsamtal - ett gemensamt möte

Välkommen till en dopinformation i Vårdnäs kyrka den 25 april 18.30. Då kommer du att få träffa präst, musiker och pedagog. Vi tittar på ordningar, sjunger sånger och psalmer, lyssnar på musik. Det finns väldigt många nya fina doppsalmer och dopsånger som nästan aldrig sjungs och dikter som inte läses. Vi kommer också att titta på dopklänningar och samtala om vad dopet innebär för dig. Ta gärna med faddrar som ni tänker ha på dopet.

Vill du boka tid för dop i Vist eller Vårdnäs kyrka?

Välkommen till oss på pastorsexpeditionen med dina frågor. Du kan ringa eller besöka oss, i första hand måndagar 10.00–12.00, tisdagar 13.00-15.00 och torsdagar 10.00-12.00.

Adress: Nattviolsvägen 5, 589 61 Sturefors.
Telefon 013-520 01, e-post vistvardnas.pastorat@svenskakyrkan.se