Västerlövsta församling

Västerlövsta församling består av Heby tätort med omgivningar. I Västerlövsta församling bor det drygt 3.500 personer. Tre av fyra är medlemmar i Svenska kyrkan. Många församlingsbor är engagerade i kyrkans verksamhet på olika sätt.

Västerlövsta kyrka är uppförd i slutet av 1470-talet och har ett mycket välkänt altarskåp från 1520 av Jan de Molder. Här firas gudstjänst nästan varje söndag. Kyrkan är öppen för besök alla dagar klockan 9.00–15.00.

Nära kyrkan finns Västerlövsta församlingshem. Lokalerna renoverads 2021. Kyrkans medlemmar och lokala organisationer kan hyra församlingshemmet. På nedre botten ligger barn- och ungdomslokalen Himlakul.

Västerlövsta församling har en rik verksamhet för olika åldrar, med bland annat soppluncher, kyrkokör, språkcafé, syförening, öppen förskola, barngrupper och ungdomsgrupp.

Församlingen har ett gott samarbete med Centrumkyrkan i Heby och med Västerlöfsta kyrkas musikstiftelse som ger konserter av hög kvalitet i kyrkan flera gånger om året.

Ordförande i Västerlövsta församlingsråd är Margareta Isberg Nilsson.

Västerlövsta kyrka i höstsol.

Västerlövsta kyrka

Västerlövsta kyrka är en naturlig mittpunkt i tätorten Heby, där den står väl synlig uppe på en kulle. Kyrkan är uppförd i slutet av 1400-talet och har ett mycket välkänt altarskåp från 1520. Här firas gudstjänst nästan varje söndag. Kyrkan är öppen för besök alla dagar klockan 9.00–15.00.

Entrén till Västerlövsta församlingshem

Västerlövsta församlingshem

Västerlövsta församlingshem ligger precis nedanför kyrkan och prästgården. Här finns en stor sal, ett par mindre rum och ett stort modernt kök. På nedre botten finns barn- och ungdomslokalen Himlakul. Församlingshemmet genomgick en stor renovering 2021.

Soffhörna med kuddar och filtar.

Barn- och ungdomslokalen Himlakul

Bottenvåningen i Västerlövsta församlingshem är särskilt inredd för barn och ungdomar. Vi kallar den Himlakul. Här finns både lekrum, pysselrum, fikarum, andaktsrum och kök.

Kommande aktiviteter i Västerlövsta församling (ett axplock)

SMÅ FÖTTERS CAFÉ – för hela familjen!

En ny verksamhet hos oss! Förstärkt kvällste i trevlig gemenskap en vardagskväll i veckan. Välkommen hela familjen!

Katarina Björklund installerades som kyrkoherde

Söndagen den 1 mars installerades Katarina Björklund som kyrkoherde i vårt pastorat vid en högtidlig mässa. Västerlövsta kyrka var dagen till ära smyckad med färgglada gasballonger. Varenda bänk fylldes av församlingsbor och andra som ville hälsa Katarina välkommen. Biskop Karin Johannesson höll i mottagandet. Kyrkokörerna och Sångfåglarna sjöng till musik framförd av Enåkers spelmän. Under mässan fick församlingsborna fästa lappar med tankar och böner vid ballongerna, som sedan släpptes till väders under jubel och applåder. Därefter serverades tvårätters lunch i församlingshemmet till ca 170 föranmälda och särskilt inbjudna gäster. Vi vill tacka alla som bidrog till en lyckad dag! (Klicka på puffen för att komma till ett bildspel från dagen!)