Foto: kristina strand larsson ikon

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv döpa dig som vuxen? Som döpt blir du medlem i Svenska kyrkan, men också i den världsvida kristna kyrkan över hela vår jord. Du kan boka din doptid direkt här på webben, eller kontakta oss så hjälper vi dig!

Välj tid, dag och kyrka för ditt dop

Boka dop, vigsel eller begravning

Ring: 08-556 572 11

Telefontider är 09.00-11.30 och 12.30-15.00, måndag-fredag.

e-post: vantors.forsamling@svenskakyrkan.se

Bokning och planering

I Vantörs församling kan du boka dop genom att kontakta oss eller klicka på länken Boka dop på webben. Fyll i vilken tid, dag och kyrka som passar dig. Du kan också låna kyrkans lokaler efteråt för dopkaffe, skriv in det under Övriga önskemål i bokningen. Till små barn finns fina dopklänningar att låna. Allt är kostnadsfritt förstås!

Du får en bekräftelse på bokad tid och namn på den präst som ska förrätta dopet. Prästen kontaktar dig sedan för dopsamtal. Vid dopsamtalet finns möjlighet att tala om dopet, gå igenom hur dopgudstjänsten går till och välja bibeltexter och psalmer. När det gäller psalmer och musik går det också bra att tala med någon av församlingens musiker.

Plats och tillfälle

Du kan välja att döpa i Vantörs kyrka i Högdalen eller i Hagsätra kyrka på Hagsätra torg.

Det vanliga är att man har en separat dopgudstjänst för ett barn eller en vuxen. Men du kan också välja att ha dopet i söndagens gudstjänst. Då bjuder kyrkan på fika och doptårta efteråt. Vid vissa dopgudstjänster är det flera barn som döps samtidigt.

OBS: Om ni bor i Vantörs församling men önskar döpa ert barn i annan församling, kontakta då först Vantörs församling. Präst från Vantör följer så långt det är möjligt med till den församlingen och förrättar dopet. Även hemdop eller utomhusdop går att ordna.

Dopets symboler

Dopljuset

Den som döps får ett dopljus att ta med sig hem. Ljuset kan man tända på dopdagen och vid andra speciella tillfällen. Dopljuset kan följa barnet hela livet och när det första brunnit klart kan du hämta ett nytt i din församling.

Dopklänningen

Många barn döps i en dopklänning. Den är oftast vit, eftersom vitt är festens färg och även Kristusfärgen. Det finns möjlighet att låna dopklänning i församlingen.

Vattnet

Vattnet är en symbol för livet eftersom alla behöver vatten för att kunna leva. Vi lever också i vatten nio månader innan vid föds! Och när vi döps, sker det i vatten. Man talar ibland om dopet som ”den andra födelsen”, en födelse i anden och till ett löfte om det eviga livet.

Faddrar

Till ditt barn kan du välja en eller flera dopfaddrar om du vill. Det enda som krävs är att den som ska bli fadder är döpt.

Vuxendop och vuxenkonfirmation

Du vet väl att du kan bli döpt och konfirmerad som vuxen? Du kan gå med i en konfirmandgrupp för vuxna, och dop bokar du precis som vanligt!

Elisabeth Norberg

Vantörs församling