Kronor i Skattkammaren
Foto: Johan Nilsson

Skattkammaren

Domkyrkans museum Skattkammaren ligger i norra tornet. Samlingen av medeltida textilier är en av de finaste församlingsägda i Europa.

I Skattkammaren ser du unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visas ett antal märkvärdiga föremål utan kyrklig anknytning: Drottning Margaretas gyllene kjortel är världens enda bevarade festklänning från medeltiden. De så kallade Sturekläderna är de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från renässansens sena 1500-tal.

I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier.

Viktigt: Skattkammaren är tyvärr inte tillgänglig med barnvagn, rollator eller rullstol. Vid brandlarm är hissen avstängd och för att utrymma museet måste besökare använda en trång spiraltrappa och gångbrygga på taket.

visningar

Obs! På grund av coronapandemin är alla visningar med guide i museet Skattkammaren INSTÄLLDA eftersom det inte går att hålla tillräckligt avstånd till varandra i lokalen. Välkommen dock att upptäcka museets skatter på egen hand.

Under Museidagen söndag 8 november 2020 är Skattkammaren öppen 12.30-16 och har gratis inträde, men gränsen för antalet samtidiga besökare är sänkt till max 15 personer. Vid besök under museidagen får du en nummerlapp i Katedralbutiken innan du åker upp till Skattkammaren.

Museet Skattkammaren inträde

60 kr. Barn och ungdomar som inte fyllt 17 år gratis. Tio personer eller fler i grupp, 45 kr per person.

Museet Skattkammaren Öppettider

Måndag till lördag kl 10.00–16.00
Söndag och helgdag kl 12.30–16.00

Sommartider 2020:

Måndag till lördag kl 10.00–16.00
Söndag och helgdag kl 12.30–16.00

Undantag: Långfredagen, valborgsmässoafton 30 april samt midsommarafton är Skattkammaren stängd.