Svenska kyrkan Uppsala

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Skattkammaren

Domkyrkans museum Skattkammaren ligger i norra tornet. Samlingen av medeltida textilier är en av de finaste i Europa.

Förutom de unika textilierna och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster visas ett antal märkvärdiga föremål. Drottning Margaretas gyllene kjortel är världens enda bevarade festklänning från medeltiden. De så kallade Sturekläderna är de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från renässansens sena 1500-tal.

I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier.

Viktigt: Museet Skattkammaren är tyvärr inte tillgängligt med barnvagn, rollator eller rullstol. Vid brandlarm är hissen avstängd och för att utrymma museet måste besökare då använda en trång spiraltrappa och gångbrygga på taket.

visningar

Första söndagen i månaden visas museet av guide kl 13.30. Från midsommar till mitten av augusti visas Skattkammaren dagligen. Det går också att boka visning av museet.

Museet Skattkammaren inträde

50 kr. Barn och ungdomar under 17 år gratis. Tio personer eller fler i grupp, 35 kr per person.

Museet Skattkammaren Öppettider

Måndag till lördag kl 10.00–16.00
Söndag och helgdag kl 12.30–16.00

Under maj till september förlängda öppettider

Måndag till lördag kl 10.00–17.00
Söndag och helgdag kl 12.30–17.00

Undantag: Långfredagen, valborgsmässoafton 30 april samt midsommarafton är Skattkammaren stängd.