Kronor i Skattkammaren
Foto: Johan Nilsson

Skattkammaren

Domkyrkans museum Skattkammaren ligger i norra tornet. Samlingen av medeltida textilier är en av de finaste församlingsägda i Europa.

OBS: På grund av pandemin i samhället och av omsorg om besökarna är museet Skattkammaren stängt för besök. Så snart pandemiläget tillåter öppnar museet igen. På återseende!​

I Skattkammaren ser du unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visas ett antal märkvärdiga föremål utan kyrklig anknytning: Drottning Margaretas gyllene kjortel är världens enda bevarade festklänning från medeltiden. De så kallade Sturekläderna är de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från renässansens sena 1500-tal.

I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier.

Viktigt: Skattkammaren är tyvärr inte tillgänglig med barnvagn, rollator eller rullstol. Vid brandlarm är hissen avstängd och för att utrymma museet måste besökare använda en trång spiraltrappa och gångbrygga på taket.

visningar

Obs! På grund av coronapandemin är alla visningar med guide i museet Skattkammaren INSTÄLLDA eftersom det inte går att hålla tillräckligt avstånd till varandra i lokalen. Välkommen dock att upptäcka museets skatter på egen hand.

Museet Skattkammaren inträde

60 kr. Barn och ungdomar som inte fyllt 17 år gratis. Tio personer eller fler i grupp, 45 kr per person.

Museet Skattkammaren Öppettider

Skattkammaren har för närvarande stängt med anledning av den pågående coronakrisen och gällande restriktioner.

Måndag till lördag kl 10.00–16.00
Söndag och helgdag kl 12.30–16.00

Sommartider:

Måndag till lördag kl 10.00–16.00
Söndag och helgdag kl 12.30–16.00

Undantag: Långfredagen, valborgsmässoafton 30 april samt midsommarafton är Skattkammaren stängd.