Kronor i Skattkammaren
Foto: Johan Nilsson

Skattkammaren

Domkyrkans museum Skattkammaren ligger i norra tornet. Samlingen av medeltida textilier är en av de finaste församlingsägda i Europa.

Skattkammaren är öppen men för ett mer begränsat antal besökare.

I Skattkammaren ser du unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visas ett antal märkvärdiga föremål utan kyrklig anknytning: Drottning Margaretas gyllene kjortel är världens enda bevarade festklänning från medeltiden (utställd på Christiansborgs slott i Köpenhamn under hösten 2021). De så kallade Sturekläderna är de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från renässansens sena 1500-tal.

I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier.

Viktigt: Skattkammaren är tyvärr inte tillgänglig med barnvagn, rollator eller rullstol. Vid brandlarm är hissen avstängd och för att utrymma museet måste besökare använda en trång spiraltrappa och gångbrygga på taket.

visningar

Från mitten av oktober 2021 tar vi återigen mot mindre grupper för visning av Skattkammaren men med max 8 deltagare. Öppen visning första och tredje söndagen i månaden kl 13.45. För bokad visning kontaktar du visningar.uppsaladomkyrka@svenskakyrkan.se eller tel 018-430 36 16.

Museet Skattkammaren inträde

60 kr. Barn och ungdomar som inte fyllt 17 år gratis. Tio personer eller fler i grupp, 45 kr per person.

Museet Skattkammaren Öppettider

För närvarande gäller: max 9 samtidiga besökare i museet Skattkammaren, varav max 3 besökare/våning (om personer från samma hushåll kan ni vara fler än 3 på våningen). Åk hiss varje sällskap för sig. Visa omsorg och håll avstånd.​

Måndag till lördag kl 10.00–16.00
Söndag och helgdag kl 12.30–16.00

Undantag: Långfredagen, valborgsmässoafton 30 april samt midsommarafton är Skattkammaren stängd.