Foto: Patrik Lundin

Stationer för stillhet, eftertanke, andlig utveckling och bön

Nyhet Publicerad Ändrad

Att få uppleva stillhet och få utrymme för eftertanke kan hjälpa oss mitt i vardagens pågående stress eller oro. Ibland söker vi människor också andlig utveckling och kanske behöver hjälp att exempelvis kunna formulera en bön? Då kan små verktyg hjälpa till.

Ibland fungerar det inte att bara sitta rakt upp och ner och be de där orden som står i Bibeln eller som prästen säger. Då kan det vara en lättnad att få formulera vad du vill säga till Gud genom att ta del av en av de andliga stationerna som finns i kyrkrummet. 

Stationer


Lämna över i Guds hand 
Kanske känner du för att lämna över all din oro i Guds hand? Ta en sten, tänk att du lägger all din oro i den stenen och lägg stenen i den stora stenhanden som symbol för att du nu lägger din oro och förtröstan i Guds händer. (Se bild, stenhanden finns vid en av stationerna när du just klivit in i kyrkan)

Skriv din bön på en lapp
Du kan skriva ner dina tankar och din bön på en lapp som du lägger i en korg. Det som samlas i korgen tas sedan upp och bes för kommande söndag på Gamlismässan. 

Tänd ljus
Att tända ett ljus för något eller någon är en handling som är kopplad till bönen och önskan om att Gud ska höra bön. Vi kan be för andra, för oss själva, för hälsa, för att världen ska helas, för att krig ska ta slut, för att vi ska bli mer omsorgsfulla om varandra, oss själva. Omsorg om den natur vi är satta att ta hand om. Det finns många olika saker att be för. Ibland är det fint att bara få tända ett ljus, och påminnas om det ljus som kan lysa, även i mörkret. 

Stolar och böcker/litteratur
Det finns möjlighet att sätta sig ner i en stol och läsa. Att göra det kan skapa en stund av stillhet för en människa på språng. Ibland vill vi läsa något som någon annan har skrivit, i stunder när vi kanske inte känner för att uttrycka oss själva. Det kan finnas en särskild vila i att få ta del av andras tankar.