Foto: Patrik Lundin /Svenska kyrkan Uppsala

Var interaktiv i kyrkorummet!

Nyhet Publicerad Ändrad

I kyrkan finns stationer utplacerade för att inspirera till andlig utveckling, bön och stillhet för vuxna och stationer särskilt utformade för barn och unga. Läs mer här.

Stationerna i kyrkorummet är tänkt att fungera som verktyg för stillhet, eftertanke, andlig utveckling och möjlighet att lära sig upptäcka symboler och de särskilda ting som finns i kyrkorummet. Många ting i kyrkorum har historiskt intressanta berättelser. För barn och unga finns exempelvis bön-ballonger, pysselbord, detektivarbetesuppdrag, kyrkbingo och ett altarskåp i miniatyr. Läs mer på respektive sida:

Barnens altarskåp

Barn ritar framför barnens altarskåp

Upptäck kyrkans värld och traditioner med barnens altarskåp

I altarskåpet som står i Gamla Uppsala kyrka finns olika dräkter, exempelvis en biskopsskrud. Här finns också sånt som behövs för bröllop, begravning, dop och gudstjänstfirande.

Sök efter de sju nycklarna, klä ut dig till biskop eller skriv ett brev till himlen

I Gamla Uppsala kyrka finns det interaktiva stationer för barn och unga. Hur många pärlor tror du det finns på åldershalsbandet som visar hur gammal kyrkan är? Kan du agera kyrk-detektiv och hitta de sju nycklarna till ekkistan?

Stationer för stillhet, eftertanke, andlig utveckling och bön

Att få uppleva stillhet och få utrymme för eftertanke kan hjälpa oss mitt i vardagens pågående stress eller oro. Ibland söker vi människor också andlig utveckling och kanske behöver hjälp att exempelvis kunna formulera en bön? Då kan små verktyg hjälpa till.

Historiska ting i Gamla Uppsala kyrka

Vad är det för historier som gömmer sig i Gamla Uppsala kyrka?

Här kan du se kortfilmer med dramatiserad historia för barn. Lär dig mer om de historiska föremålen som finns i och runt kyrkan (i kyrkan finns QR kod för varje klipp).