Svenska kyrkan Uppsala

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: S:t Eriks torg 7, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala Webbplats

Uppsala domkyrka

Rikshelgedom sedan sju sekler samlar långväga besökare.

Här kan du läsa om domkyrkan på lättläst svenska.

Uppsala domkyrka  är den enda kyrka i landet som tjänar Svenska kyrkans alla tre nivåer samtidigt: som församlingskyrka, stiftskyrka och Sveriges rikshelgedom. Genom sju sekler har miljoner människor sökt sig hit. Anledningarna har skiftat, från Erik den Helige till Ecce Homo.

Domkyrkan ligger mitt i Uppsala, Svenska kyrkans huvudstad, och syns på långt håll över slätten. Den började byggas i mitten av 1200-talet och invigdes 1435. I århundraden har människor rest hit till Nordens största katedral - gudstjänstfirare, pilgrimer som kommit för att se Erik den Heliges reliker, turister... Vi vet ingen exakt siffra, men uppskattar att mer än en halv miljon besökare kommer varje år. 125 000 ljus tänds i ljusträden.

Här kan man känna historiens vingslag, men ändå märka att tiden inte har stannat. Kyrkan är öppen varje dag året runt, kl 8.00-18.00. Den är inget museum, utan används som kyrka varje dag. Vid viss verksamhet, såsom begravningar och konserter, går det inte att turista i kyrkan.

I domkyrkans norra torn finns ett museum, Skattkammaren, med textilier i världsklass och begravningsregalier som tillhört de kungligheter som begravts i domkyrkan.

Läs mer om kyrkans historia och sevärdheter och fördjupa dig i berättelsen om katedralen.
Här får du information om vilka visningar som du kan uppleva och här kan du läsa om de många sevärdheter som går att finna bland Uppsalas kyrkor.
Läs också mer om Katedralens vänner  som arrangerar intressanta föreläsningar och vill bidra till domkyrkans omvårdnad och utveckling.

I Katedralbutiken i domkyrkans foajé finns domkyrkolitteratur till försäljning, liksom CD-skivor med kyrkans körer, souvenirer, smycken, vykort med mera.  Där kan du också få svar på frågor om kyrkan.

Vid Domkyrkoplan hittar du också Katedralkaféet med gott om plats för en lugn stund, en bit mat och en kopp kaffe.