En liten kille står och håller handen för ansiktet och skrattar.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Familjärt och personligt

Stora lokaler, ett personligt bemötande och möten över generationsgränserna är bara några av fördelarna som Lovisa Lindmark ser med Förskolan Trollflöjten i Trollbäcken.

Vintern har äntligen släppt sitt grepp om förskolans gård och gungorna svingar högt upp i luften. Lite längre bort tankar några racerförare sina cyklar. De nya griffeltavlorna längs staketet lockar också och snart fylls de av konstverk i krita.

Lovisa Lindmark har haft båda sina barn i Förskolan Trollflöjten i Trollbäcken. Det äldsta har hunnit börja förskoleklass, men idag hämtar hon treåringen.

— Vi fick en rekommendation från andra föräldrar. Innan dess visste vi inte att den fanns. Vi hade varit runt och tittat på andra förskolor, men när vi kom in här, så kändes det rätt direkt; alla hälsade, det var trevligt, familjärt och personligt.

Det var inte självklart att välja en förskola i Svenska kyrkans regi. Kyrkan har inte haft någon självklar plats i familjens liv förutom vid dop och bröllop. Men en av fördelarna menar Lovisa är just att det finns andra verksamheter i Trollbäckens kyrka, där man möts över generationsgränserna. Barnen har bland annat luciatåg och hattparad för äldreverksamheten i kyrkan.

Förskolan i Trollbäcken har också en musikprofil. Minst en gång i veckan sjunger och spelar barnen med en utbildad musikpedagog. Dans och teater ingår också.

—Musiken är en så stor och naturlig del av förskolan och treåringen kommer hem med mycket sång, han lever med retoriken och gesterna.

Delaktigheten är också viktig. Gårdsfixardag och föräldraforum är självklart och föräldrarna har till exempel också en egen Facebookgrupp som underlättar kommunikationen och efterlysningen av borttappade galonbyxor.

En annan stor fördel är förskolans placering, centralt i Trollbäcken i Trollbäckens kyrka, mitt emot biblioteket och strax intill Kumla skola. Från förskolan är det nära till kommunikationer och affärer, vilket är smidigt när man ska hämta och lämna på förskolan, säger Lovisa.

— Många som kommer hit blir också imponerade av de fantastiska lokalerna. De har målarverkstad, sagorum, en gympasal, och alla kyrkans övriga lokaler att tillgå. På gården planterar de blommor och ätbart tillsammans med barnen. Barnen trivs fantastiskt bra och då trivs också vi som föräldrar.

Först publicerad: 2016-05-18