Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Varför är alla rabatter tomma samtidigt?

Hur ser året ut på en kyrkogård och vad arbetar man med egentligen?

Vinter

Vi skottar snö, grusar gångar pch halkbekämpar. Buskar och träd beskärs. Vi storstädar kyrkor och församlingshem, renoverar och målar om i våra fastigheter. Kurser och utbildning är ofta förlagd till denna årstid.

Vår

När vädret tillåter börjar vi med vårstädningen; vi sopar upp isgrus, plockar upp nedfallna grenar och tar bort granris från alla skötselrabatter. Vi byter jord, gödslar, och planterar i ca 750 gravar och planterar totalt 11 000 vårblommor. Vid behov uförs något anläggningsjobb som t ex byte av häckar, anläggning av plattor m.m.

Sommar

Mellan Mors Dag och nationaldagen tar vi upp alla vårblommor och förbereder alla rabatter inför sommarplanteringen. I år kommer vi att plantera 7 500 sommarplantor på skötselgravarna så därförs görs ett delmoment åt gången för att få ett effektivt arbetssätt. Vi köper in ca 35 olika sorters blommor och komponerar rabatten efter jordmån, solig/skuggig plats, och hur graven ser ut.

Under juni månad börjar också våra sommarjobbare att arbeta hos oss. De får utföra allmänt förekommande sysslor på kyrkogården och det blir mycket vattning och rensning av rabatter. Alla grusgravar rensas och krattas regelbundet.

Vi har stora gräsytor att ta hand om och vi räknar med att vi klipper gräset på kyrkogårdarna ca 20-25 ggr per säsong. Vi trimmar också gräset runt ca 3 000 gravstenar.

Höst

Vi krattar mycket löv och försöker behålla sommarblommorna så länge som möjligt i rabatterna, så att rabatten inte står tom alltför länge innan det är dags att plantera ljung, lägga på granris och krans. under Allhelgona erbjuder vi också gravljuständning.

Under året

Under året träffar vi många besökare, vi hjälper till att välja gravplats och svarar gärna på frågor om gravar och gravsatta.

Under året har kyrkogårdsförvaltningen ca. 130 gravsättningar varav 17% kistor, 63% urnor och 20% minneslund.

Undrar du över något?
Välkommen att ringa kyrkogårdsförvaltningen på telefon: 0521-26 58 55/56.