Dop Lextorpskyrkan
Foto: Ulf Sundberg

Dop

Den som döps upptas i kyrkans gemenskap och blir ett Guds barn. Varje vecka döps mer än tusen barn i Svenska kyrkan i vårt land. Dopet utgör grunden för kyrkotillhörighet i Svenska kyrkan.

Man kan döpas som barn eller vuxen. Dop kan ske i dopgudstjänst på en lördag eller i församlingens  ordinarie söndagsgudstjänst.

När du har bestämt dig för att ditt barn ska döpas tar du kontakt med Svenska kyrkans expedition tel: 0520-47 29 00. Du kan också fylla i formuläret för dopförfrågan som finns nedan så kontaktar expeditionen för Svenska kyrkan i Trollhättan er.

Ett par veckor före dopet tar prästen kontakt för ett dopsamtal som sker hemma hos er eller i kyrkan . Då går man igenom dopets betydelse och praktiska saker som om ni vill ha faddrar till ert barn, om ni har särskilda önskemål om psalmer eller kanske en solosång eller bibeltext. Dopet i Svenska kyrkan är kostnadsfritt.

Doppodd
Hur går ett dop till! Här kan du lyssna på podden om dopet. En intervju med Tina Haettner Blomquist, präst i Trollhättan

Läs mer om själva dopet här. 

Dopförfrågan

Om faddrar.  

Hur en dopgudstjänst går till. 

 

 

Dopklänningar att låna

I Trollhättan finns det två dopklänningar till utlåning. Vidare finns det möjlighet att låna lokal för dopkaffe. Båda delarna är kostnadsfria.