Foto: Steve Nyström

Tranås kyrka och församlingshem

Tranås kyrka

Tranås kyrka ligger vackert belägen på en höjd ett stenkast ifrån centrum och nära tåg- och busstationen. 

Kyrkan invigdes den 30 november år 1930. Kyrkan har utformats med den fornkristna basilikan som förebild, har ett högt mittskepp och två lägre sidoskepp. Koret domineras av en altartavla, som i tre fält framställer Jesu samtal med Nikodemos, Jesu korsfästelse och Jesu himmelsfärd. Predikstolen, som nås genom en trappa direkt från sakristian, är prydd med bilder av fyra apostlar: Petrus med nyckeln, Jacob med pilgrimsstav och mussla, Johannes med kalk och Paulus med svärd. Dopfunten är av trä och försedd med baldikan. Dopskålen är av tenn. Kyrkans första orgel var ett instrument om 28 stämmor, byggd av orgelfirman Åkerman & Lund. Orgeln byggdes om och utvidgades år 1974 av Walter Thurs Orgelbyggeri. Den nuvarande orgeln har idag totalt 41 stämmor, fördelade på huvudverk, ställverk, bröstverk och pedal.

Öppet:
Måndag-fredag kl. 08.00-14.00. Vid önskemål om att besöka kyrkan övrig tid, ring oss på tfn 0140-674 00 för att boka tid.
Tranås kyrka tar in 350 personer.

Så här ser Tranås kyrka ut:

Följ med in i Tranås kyrka här!

Tranås församlingshem

Tranås församlingshem ligger i anknytning till kyrkan. Här inryms förskolan Mariagården. I byggnaden finns kontor för barnverksamheten, uthyrningslokaler, samlingslokal, lokaler för barnverksamhet, körlokal, sammanträdesrum. Här finns också Mariakapellet, där man kan fira gudstjänst.

Tranås kyrka och pastorsexpeditionen Foto: Jessica Henning
Ljuskronor i Tranås kyrka. Foto: Jessica Henning
Earth Hour konsert i Tranås kyrka Foto: Alexander Schill
Utsikt från orgelläktaren i Tranås kyrka.
Tranås kyrka, interiör
Altaret och altartavla
Tranås församlingshem Foto: Jessica Henning