En liten gul blomma sticker upp genom ett hål i istäcke på marken.
Foto: Shutterstock

Svenska kyrkan Tölö-Älvsåker

Vi vill finnas till för människor i Tölö, Varla och Älvsåker kring Kungsbacka, söder om Göteborg. I vår församling får alla plats.

Veckans gudstjänster

Fira gudstjänst i våra kyrkor: Högmässa i Tölö och Älvsåker, familjesöndag och den storslagna barockkonserten Johannespassionen i Tölö kyrka. Välkommen! Läs hela predikoturen här.

Vill du vara med och bygga kyrka?

Vi behöver en präst som vill vara med och utveckla vårt församlingsarbete i en växande del av Kungsbacka söder om Göteborg. Vår vision är att vara en gemenskap med Jesus i centrum där människor får växa i tro, hopp och kärlek.

Vårens musik 2024

Körsång, gospel och klassiska verk – massor av sång och musik i Tölö, Varla och Älvsåkers kyrkor i vår. Läs hela programmet här!

Johannespassionen

Johannespassionen av Johann Sebastian Bach. Storslagen barockkonsert med Tölö kyrkokör, Tölö Vocalis, orkestern Karlsson Barock och solister under ledning av Carl Envik-Markman. Fritt inträde. Lördag 9 mars kl 17 i Tölö kyrka.

Fira påsken!

Det drama som utspelar sig under påskhelgen rymmer vänners svek, en moders maktlöshet, maktens grymhet och Guds ingripande. Påskens händelser förändrar livsvillkoren för all framtid. Därför är påsken kyrkans största helg. Följ med i påskens drama. Läs mer!

Jesu sju ord på korset

Stilla veckan inleds med Joseph Haydns verk Jesu sju ord på korset. Terje Skomedal och Pierre Guis, fiol. Nils och Charlotte Edin, viola och cello. Anders Ingmår, betraktelser. Palmsöndagen 24 mars kl 18 i Älvsåkers kyrka.

Pergolesis Stabat Mater

En av passionstidens mest älskade verk Stabat Mater av Giovanni Battista Pergolesi framförs av stråkkvartett, solister och Tölö vocalis under ledning av Lisa Fröberg. Långfredag 29 mars kl 15 i Tölö kyrka.

Månadsblad

Här hittar du information om vad som är på gång i mars!

Klicka för att läsa senaste månadsblad

Livet och sorgen

En samtalsgrupp för dig som förlorat någon nära. Anmäl dig till vårens grupp. Start 20 mars. Läs mer!

Café och lunchträffar

Vi möts över en kopp kaffe eller lunch. Du hittar våra caféer och lunchträffar i Tölö, Varla och Älvsåker. Läs mer.

Mötesplatsskylt ståendes vid grusväg på landet

NPF-café

Är du förälder eller anhörig till barn/unga med en neuropsykiatrisk diagnos, som är under utredning eller har liknande svårigheter? Träffa andra föräldrar i samma situation, fika, dela tankar om livet som blev, livet som är och livet som kommer. Onsdag 27 mars kl 18-20 i Tölö församlingshem.

Två kvinnor med kaffekoppar framför ett långbord med människor som samtalar.

Språkcafé

En mötesplats där nyanlända och lokalbor i olika åldrar träffas. Vi fikar, umgås och pratar på svenska i en avslappnad och vänlig atmosfär. Måndagar kl 18-19.30 i Älvsåkers församlingshem, nedre plan.

Sopplunch: Maria, vem var hon?

Marias berättelse från bebådelse till pingst. Åsa Hagberg bjuder på sång och bilder. Lunchandakt med soppa. Kostnad 40 kr. Torsdag 14 mars kl 12-14 i Älvsåkers församlingshem.

Bokcirkel i Varlakyrkan

För dig som tycker om att läsa och gärna pratar med andra om det du har läst. Vi bestämmer bok tillsammans och träffas en gång i månaden. Nästa tillfälle: mån 2 april kl 12-14 i Varlakyrkan.

Två kvinnor sitter i en soffa och pratar och fikar.

Söndagssamtal

Vad menade prästen? Vad betyder texterna? Blev du nyfiken, väcktes frågor eller vill du dela egna erfarenheter? Kyrkfika med smörgås efter gudstjänsten, sedan samtal i ca 45 min. Nästa träff: 7 april

Uppslagen bibel liggande på en spegel

Bibelkväll - Lectio Divina

Vi fikar och läser en bibeltext tillsammans - vad kan den säga mig idag? Onsdagar jämna veckor kl 19.15 (börja med lovsångsmässa kl 18.30 om du vill).

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter. För övriga frågor ber vi dig kontakta vårt dataskyddsombud via mail: dso@xeeda.se.

Kyrkogård och byggprojekt

Renovering pågår!

Just nu pågår renovering av ventilationen i Varlakyrkans lokaler. Detta innebär att all verksamhet och personal tillfälligt flyttar till Tölö församlingshem och expedition fr o m mån 15 januari och ca 2 mån framåt. Verksamheter som påverkas är Tisdagsträffen, Bokcirkel, NPF-café och körerna Varla gospel och Trivselkören.

Några gravar har smyckats med ljuslyktor och ljung.

Kyrkogård

Vi som sköter kyrkogårdarna i Tölö och Älvsåker vill skapa en rofylld och respektfull plats för dig. Här hittar du information om kyrkogårdarna, råd inför begravning och uppgifter om gravalternativ och gravskötsel.

Hitta gravplatsen

Letar du efter en speciell grav? På Tölö och Älvsåkers kyrkogårdar finns översiktskartor med kvartersnamn och gravplatsnummer och här kan du söka upp den grav du letar efter via tjänsten SvenskaGravar.

Askgravplats Tölö kyrkogård

Ramgravar har gjorts om till en gemensam askgravplats som blev klar i början av sommaren. Här kan namnbrickor fästas på granitplattorna och anhöriga kan tända ett ljus eller lämna blommor.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Verksamhet och annat som kyrkan erbjuder

Ett barn gapskrattar i sin mammas knä.

Barn och familj

Vi vill att kyrkan ska vara en mötesplats för barn i alla åldrar och ett ställe där föräldrar och andra vuxna kan träffas och dela erfarenheter. Läs mer om våra olika verksamheter för barn och familj.

Två vänner som deltar i aktivitet som glädjer och engagerar dem.

Unga

Våra ungdomar är vår framtid. Vi vill att kyrkan ska vara en plats där det finns kompisar att hänga med och vuxna som bryr sig.

Vuxna

Många av oss har ett stressigt liv. Andras vardag är ensamhet och tristess. Vi vill att kyrkan ska vara en plats för både vila och aktivitet, gemenskap och avskildhet.

Präst torkar av barns huvud i samband med dop i Tölö kyrka

Dopet – del i en större gemenskap

Funderar du på att låta döpa ditt barn eller dig själv? Dopet är en fest. Vi gläds när en människa blir del av församlingen, kyrkan i världen och Guds stora familj.

Två skrattande konfirmander håller om varandra

Konfirmation – tankar om Gud och livet

Konfirmationstiden handlar om att upptäcka tro, hopp och kärlek, att våga tänka och se saker ur nya perspektiv. Vi samverkar med Kungsbacka-Hanhals och erbjuder olika konfirmationsalternativ, välj det som passar bäst!

Vigseln – beslut, löfte och kärleksfest

Planerar ni att gifta er? Vi gläds med er och gratulerar till ett viktigt beslut. Vi hjälper er gärna att göra vigseln till ett minne för livet.

Begravning - ett sista farväl

Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt vid livets slut. Den kan också vara en källa till kraft för de anhöriga.

Präst Tuija Nilsson och diakon Ingela bertilsson står vid altarbordet och förbereder nattvard.

Gudstjänst och musik

Gudstjänsten är församlingens möte med Gud. I bibeltexter, förkunnelse och nattvardens bröd och vin kommer Gud oss till mötes. I bön, lovsång och tillbedjan ger vi vårt gensvar. Musiken har en självklar plats i kyrkans gudstjänstliv eftersom den hjälper oss att ta emot Guds goda gåvor, och uttrycka våra egna känslor.

Samtal och stöd

Ibland behöver man dela med sig av det man bär på. Våra präster och diakoner finns tillgängliga, du hittar telefonnummer nedan. Du kan också skriva eller ringa till Kyrkans SOS eller Jourhavande präst. Läs mer.

Församlingsbladet

Församlingsbladet utkommer fyra gånger per år.

Läs senaste numret!

Besök kyrkan hemifrån

Googlemaps-bild inifrån Varlakyrkan

Gå en digital rundtur!

Ta en titt i våra kyrkor utan att lämna soffan! Perfekt för dig med kulturhistoriskt intresse eller du som planerar bröllop, dop eller om du bara är lite nyfiken... Läs mer.

En person sitter i en soffa med sin dator i knät och följer en digital gudstjänst.

TV-sända gudstjänster

Varje vecka kan du se gudstjänster på svtplay.se. Perfekt när du inte har möjlighet att gå till kyrkan.

Följ oss!

Vi finns även på Instagram. Följ oss och se vad som är på gång i våra församlingar! @toloforsamling och @alvsakerforsamling.

Vi vill bli fler!

Du behövs!

Har du en längtan efter att bidra med tid och engagemang i församlingens arbete? Du är så välkommen och din insats behövs! Hör av dig. Klicka för kontaktuppgifter.

Bli medlem

Alla medlemmar behövs och alla gör skillnad. Ta del av vad kyrkan erbjuder och bidra till vår utveckling och kamp för kärlek, människovärde och livskvalitet.

Jag vill bli medlem!

Kollekter

Någon håller en korg fylld med sedlar.

Kollekter i pastoratet

Under söndagsgudstjänster tas kollekt upp. Kollekten är en handling där vi har möjlighet att ge pengar till ett utvalt ändamål. Bibeln uppmuntrar oss att dela med oss av det vi har till andra. Kollekten är en frivillig solidaritetshandling. Läs mer.