Svenska kyrkan Tölö-Älvsåker

Vi vill finnas till för människor i Tölö, Varla och Älvsåker kring Kungsbacka, söder om Göteborg. I vår församling får alla plats.

Aktuellt just nu:

Veckans gudstjänster

Välkommen i adventstid! Fira gudstjänst under veckan och i helgen i Tölö kyrka, Älvsåkers kyrka, Varlakyrkan eller på Facebook. Läs mer.

Andakt på Facebook

Varje tisdag fram till årsskiftet kl 14 läggs en andakt ut från någon av våra kyrkor på Facebook. Du kan ta del av andakterna här eller på vår Facebook-sida.

Församlingsblad

Församlingsbladet utkommer fyra gånger per år.

Klicka för att läsa senaste numret!

Månadsblad

Här hittar du information om vad som är på gång i pastoratet!

Klicka för att läsa månadsbladet

Bryt en tradition

Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag! Vi lever alla under samma himmel och tillsammans kan vi göra skillnad.

Läs mer och ge en gåva

Julfest för stora och små

Gudstjänst för små och stora och därefter barngruppernas julfest. Anders Ingmår, Charlotte Edin och barngrupperna. Sön 11 dec kl 16 i Älvsåkers kyrka.

Julpysselkväll!

Myskväll för alla åldrar! bjuder på kvällsmacka med ”jul-touch” och pysslar tillsammans. Kostnad 50 kr/vuxen, barn gratis. Ons 7 dec kl 17-20 i Varlakyrkan. Anmälan senast 5 december. Läs mer.

En hand i ett luciatåg håller ett ljus med tallrik för att inte bränna sig på stearinet.

Luciatåg och jullunch

Luciatåg med personal från församlingarna sjunger lucias sånger och därefter bjuds du till en enklare jullunch, kostnad 80 kr/pers. OBS! Begränsat antal platser - anmälan till Ingela Bertilsson, 0766-23 40 33 senast 6 dec. Tis 13 dec kl 12-14 i Varlakyrkan.

En adventsljusstake med alla ljus tända står på ett julbord.

Julbord i Älvsåker

Få julstämning och ät julbord tillsammans med andra. Kostnad 100 kr/pers. Lotteri! Tors 15 dec kl 12-14.30 i Älvsåkers församlingshem. Anmälan till Ann Schau, tel 0300-43 40 50, senast 9 dec.

Måndagspromenaden med Friskvårdsgruppen

Ta en promenad tillsammans med andra! Samling utanför Stenblommands vårdcentrals huvudentré och avslutas vid Varlakyrkan där du har möjlighet att stanna på en kopp kaffe eller te om du vill. Måndagar kl 10, t o m 19 dec, därefter juluppehåll.

"Lectio Divina" - andlig vägledning

Vi fikar och läser en bibeltext tillsammmans - vad kan den säga mig idag? Onsdagar, jämna veckor, kl 19.15 (börja med lovsångsmässa kl 18.30 om du vill). Sista tillfället för terminen: ons 14 dec i Älvsåkers församlingshem.

Två kvinnor sitter i en soffa och pratar och fikar.

Söndagssamtal i Tölö

Vad menade prästen i predikan? Vad betyder texterna? Jag håller inte med! Blev du nyfiken, väcktes frågor eller vill du dela egen erfarenhet? Kyrkfika med smörgås efter gudstjänsten, sedan samtal i cirka 45 min. Nästa gång: Sön 4 dec kl 13 i Tölö kyrka. Läs mer.

Samtal och stöd

Ibland behöver man dela med sig av det man bär på. Våra präster och diakoner finns tillgängliga, du hittar telefonnummer nedan. Du kan också skriva eller ringa till Kyrkans SOS eller Jourhavande präst. Läs mer.

Hängande taklampa framför blå vägg

Så spar vi el

Med anledning av den pågående energikrisen kan vi berätta att vi inom Tölö Älvsåker pastorat sedan sex år tillbaka arbetar aktivt med att minska vår elförbrukning. Läs mer här.

Ny ärkebiskop

Martin Modéus tas emot som Svenska kyrkans nästa ärkebiskop i Uppsala 4 dec.

Nya körer i Älvsåker!

Ungdomskör

Ny kör för ungdomar från 12 år. Vi sjunger, lär oss om musik och tränar våra röster. Kören övar på torsdagar i Älvsåkers kyrka kl 15–16 och medverkar ibland i kyrkans söndagsgudstjänst. Läs mer för anmälan.

Barnkör från 7 år, i Älvsåker

NYTT! Sång är glädje och gemenskap. Kom och lär dig mer om din röst och musikens grunder tillsammans med andra barn i höst - sjung i den nya barnkören! Onsdagar kl 15.15-16 i församlingshemmet.

Våga sjunga-kör i Älvsåker

NYTT! Kanske längtar du efter att sjunga, men är osäker på om du kan eller vart du ska vända dig? Nu startas en ny kör i Älvsåker där alla är välkomna, oavsett sångvana. Här får du bli vän med och träna din röst varannan onsdag (jämn vecka) kl 19.15 i Älvsåkers kyrka, med start 30 nov. Läs mer för anmälan.

Café och mötesplatser

Café och lunchträffar

Vi möts över en kopp kaffe eller lunch. Du hittar våra caféer och lunchträffar i Tölö, Varla och Älvsåker.

Två kvinnor med kaffekoppar framför ett långbord med människor som samtalar.

Språkcafé

En mötesplats för människor i olika åldrar med olika bakgrunder att lära av varandra. Måndagar kl 18-19.30 i Älvsåkers församlingshem. Julavslutning med luciatåg mån 12 dec.

Tisdagsträffen i Varlakyrkan

Kom på en middagsbön följt av enklare lunch och en pratstund. Tisdagar kl 12-13.30 i Varlakyrkan. Terminsavslutning tis 20 dec.

Cafégemenskap i Älvsåker

Välkommen torsdagar kl 12-14, Älvsåkers församlingshem. Vid träffarna hålls en andakt och det serveras färdigbredda smörgåsar, pris 30 kr/pers. Läs mer för datum och program.

Fairtrade lunch

Välkommen till vårt café med ekologiskt, fairtrade och hemlagat i mysig och avslappnande miljö! Öppet fredagar kl 12-14 i Tölö församlingshem. OBS! Ej 2 dec.

Barn och ungdom

Några mammor sitter på golvet med sina bebisar.

Babyöppet, 0-2 år

Föräldrar med barn är välkomna för att fika, sjunga, leka och träffa vänner. Tisdagar kl 9-11 i Varlakyrkan. Terminsavslutning 20 dec.

En bebis sitter på golvet och tittar in i kameran genom spegeln framför honom.

Kyrkans öppna förskola, 0-5 år

Låt kyrkan vara ditt vardagsrum någon gång i veckan. På öppna förskolan brukar både barn och vuxna hitta vänner. Läs mer för tider etc. Juluppehåll v52 och v1 i Tölö. Juluppehåll v51, v52, v1 och v2 i Älvsåker.

Ungdomsgrupp i Tölö

För dig som går i 8:an och uppåt! Här kan vi hänga tillsammans, fika, prata, hitta på aktiviteter och ha en go kväll. Varje onsdag kl 17-20 i Tölö församlingshem. Terminsavslutning ons 21 dec. Läs mer.

Du behövs!

Har du en längtan efter att bidra med tid och engagemang i församlingens arbete? Du är så välkommen och din insats behövs! Hör av dig. Klicka för kontaktuppgifter.

Kyrkogård och byggprojekt

Ny askgravplats Tölö kyrkogård

Ramgravar har gjorts om till en gemensam askgravplats som blev klar i början av sommaren. Här kan namnbrickor fästas på granitplattorna och anhöriga kan tända ett ljus eller lämna blommor.

Byggprojekten i Älvsåker är klara

Renoveringen av Älvsåkers kyrka är klar, kyrkan invigdes i maj 2021. Utbyggnaden av kyrkogården är slutförd och begravningsplatsen invigdes i november 2021. Titta tillbaka på byggprocesserna steg för steg!

Kyrkogård

Vi som sköter kyrkogårdarna i Tölö och Älvsåker vill skapa en rofylld och respektfull plats för dig. Här hittar du information om kyrkogårdarna, råd inför begravning och uppgifter om gravalternativ och gravskötsel.

Verksamhet och annat som kyrkan erbjuder

Ett barn gapskrattar i sin mammas knä.

Barn och familj

Vi vill att kyrkan ska vara en mötesplats för barn i alla åldrar och ett ställe där föräldrar och andra vuxna kan träffas och dela erfarenheter. Läs mer om våra olika verksamheter för barn och familj.

Två vänner som deltar i aktivitet som glädjer och engagerar dem.

Unga

Våra ungdomar är vår framtid. Vi vill att kyrkan ska vara en plats där det finns kompisar att hänga med och vuxna som bryr sig.

Vuxna

Många av oss har ett stressigt liv. Andras vardag är ensamhet och tristess. Vi vill att kyrkan ska vara en plats för både vila och aktivitet, gemenskap och avskildhet.

Notblad i pärm

Sjung i kör!

Gospel eller kammarkör? Vad passar dig? I Kungsbacka-området finns många olika köralternativ.

Dopet – del i en större gemenskap

Funderar du på att låta döpa ditt barn eller dig själv? Dopet är en fest. Vi gläds när en människa blir del av församlingen, kyrkan i världen och Guds stora familj.

Konfirmation – tankar om Gud och livet

Konfirmationstiden handlar om att upptäcka tro, hopp och kärlek, att våga tänka och se saker ur nya perspektiv. Vi erbjuder olika konfirmationsalternativ, välj det som passar bäst!

Vigseln – beslut, löfte och kärleksfest

Planerar ni att gifta er? Vi gläds med er och gratulerar till ett viktigt beslut. Vi hjälper er gärna att göra vigseln till ett minne för livet.

Begravning - ett sista farväl

Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt vid livets slut. Den kan också vara en källa till kraft för de anhöriga.

Podd

Podd: Vad tänker du?

Vad innebär det att tro på Gud – i praktiken? Är det okej att låta blir att läsa Bibeln, be och gå i gudstjänst om det inte känns relevant? Var med och tänk högt tillsammans med kommunikatör Ingrid Eliasson och Per Jönsson, präst i Svenska kyrkan.

Bli medlem

Alla medlemmar behövs och alla gör skillnad. Ta del av vad kyrkan erbjuder och bidra till vår utveckling och kamp för kärlek, människovärde och livskvalitet.

Jag vill bli medlem!

Besök kyrkan hemifrån

Googlemaps-bild inifrån Varlakyrkan

Gå en digital rundtur!

Ta en titt i våra kyrkor utan att lämna soffan! Perfekt för dig med kulturhistoriskt intresse eller du som planerar bröllop, dop eller om du bara är lite nyfiken... Läs mer.

Andakt på Facebook

Varje tisdag fram till årsskiftet kl 14 läggs en andakt ut från någon av våra kyrkor på Facebook. Du kan ta del av andakterna här eller på vår Facebook-sida.

En person sitter i en soffa med sin dator i knät och följer en digital gudstjänst.

TV-sända gudstjänster

Varje vecka kan du se gudstjänster på svtplay.se. Perfekt när du inte har möjlighet att gå till kyrkan.

Kollekter

Någon håller en korg fylld med sedlar.

Kollekter i pastoratet

Under söndagsgudstjänster tas kollekt upp. Kollekten är en handling där vi har möjlighet att ge pengar till ett utvalt ändamål. Bibeln uppmuntrar oss att dela med oss av det vi har till andra. Kollekten är en frivillig solidaritetshandling. Läs mer.