Svenska kyrkan Tölö-Älvsåker

Vi vill finnas till för människor i Tölö, Varla och Älvsåker kring Kungsbacka, söder om Göteborg. I vår församling får alla plats.

Veckans gudstjänster

Välkommen på gudstjänst denna vecka när vi firar Domssöndagen. I Tölö och Älvsåker kyrka blir det högmässa och i Varlakyrkan blir det både gospelgudstjänst och taizéinspirerad mässa. Läs mer!

Gospelgudstjänst

Varla Gospel bjuder på sång, musik, energi och glädje. Sjung med du med! Söndag 26 november kl 16 i Varlakyrkan.

I advent

Fira advent i kyrkan

Under adventstiden väntar vi på att få fira att Jesus föddes. Delta i gudstjänst, var med och sjung in advent! Läs mer.

Sjung in advent!

Välkänd adventsmusik och traditionella julsånger i en blandning av körer, musiker och solister. Fira första advent med sång och musik. Läs mer.

Gudstjänster under första advent

På söndag är det första advent. Adventstiden är en glad tid när vi väntar på Jesu födelse och vi firar med extra mycket sång och musik. Välkommen på advents- och musikgudstjänst i våra kyrkor. Läs mer!

Månadsblad

Här hittar du information om vad som är på gång i november!

Klicka för att läsa senaste månadsblad

Bokcirkel i Varlakyrkan

För dig som tycker om att läsa och gärna pratar med andra om det du har läst - anmäl dig till höstens bokcirkel. Du kan hoppa på när som helst. Vi bestämmer bok tillsammans och träffas en gång i månaden. Nästa tillfälle: måndag 27 nov kl 14-16 i Varlakyrkan.

Uppslagen bibel liggande på en spegel

Lectio Divina - andlig vägledning

Vi fikar och läser en bibeltext tillsammans - vad kan den säga mig idag? Onsdagar, jämna veckor, kl 19.15 (börja med lovsångsmässa kl 18.30 om du vill).

Mötesplatsskylt ståendes vid grusväg på landet

NPF-café

Är du förälder eller anhörig till barn/unga med en neuropsykiatrisk diagnos, som är under utredning eller har liknande svårigheter? Träffa andra föräldrar i samma situation, fika, dela tankar om livet som blev, livet som är och livet som kommer. Onsdag 22 nov kl 18-20 i Varlakyrkan.

Församlingsbladet

Församlingsbladet utkommer fyra gånger per år.

Läs senaste numret!

Kyrkogård och byggprojekt

Några gravar har smyckats med ljuslyktor och ljung.

Kyrkogård

Vi som sköter kyrkogårdarna i Tölö och Älvsåker vill skapa en rofylld och respektfull plats för dig. Här hittar du information om kyrkogårdarna, råd inför begravning och uppgifter om gravalternativ och gravskötsel.

Hitta gravplatsen

Letar du efter en speciell grav? På Tölö och Älvsåkers kyrkogårdar finns översiktskartor med kvartersnamn och gravplatsnummer och här kan du söka upp den grav du letar efter via tjänsten SvenskaGravar.

Askgravplats Tölö kyrkogård

Ramgravar har gjorts om till en gemensam askgravplats som blev klar i början av sommaren. Här kan namnbrickor fästas på granitplattorna och anhöriga kan tända ett ljus eller lämna blommor.

Fönsterrenovering Tölö kyrka

Under hösten och vintern 2022 har fönstren i Tölö kyrka renoverats. Eftersom byggnaden är en kulturbyggnad ska renoveringen uföras utan att kulturvärden går förlorade. Här kan du ta reda på mer om fönsterrenoveringen.

Älvsåkers klockstapel

Ta chansen att ta en närmare titt på stor-klockan och lill-klockan i klockstapeln vid Älvsåkers kyrka! Under 2021-2022 renoverades klockstapeln i Älvsåker pga. avsevärda rötskador på fasaden. Läs mer om klockstapeln och renoveringen här.

Byggprojekten i Älvsåker är klara

Renoveringen av Älvsåkers kyrka är klar, kyrkan invigdes i maj 2021. Utbyggnaden av kyrkogården är slutförd och begravningsplatsen invigdes i november 2021. Titta tillbaka på byggprocesserna steg för steg!

Vi samlas för fred på torsdag kl 19

Ärkebiskop Martin inbjuder till en nationell gudstjänst för fred. Följ via livesändning eller besök Uppsala domkyrka.

Se gudstjänsten live

Verksamhet och annat som kyrkan erbjuder

Ett barn gapskrattar i sin mammas knä.

Barn och familj

Vi vill att kyrkan ska vara en mötesplats för barn i alla åldrar och ett ställe där föräldrar och andra vuxna kan träffas och dela erfarenheter. Läs mer om våra olika verksamheter för barn och familj.

Två vänner som deltar i aktivitet som glädjer och engagerar dem.

Unga

Våra ungdomar är vår framtid. Vi vill att kyrkan ska vara en plats där det finns kompisar att hänga med och vuxna som bryr sig.

Vuxna

Många av oss har ett stressigt liv. Andras vardag är ensamhet och tristess. Vi vill att kyrkan ska vara en plats för både vila och aktivitet, gemenskap och avskildhet.

Präst torkar av barns huvud i samband med dop i Tölö kyrka

Dopet – del i en större gemenskap

Funderar du på att låta döpa ditt barn eller dig själv? Dopet är en fest. Vi gläds när en människa blir del av församlingen, kyrkan i världen och Guds stora familj.

Två skrattande konfirmander håller om varandra

Konfirmation – tankar om Gud och livet

Konfirmationstiden handlar om att upptäcka tro, hopp och kärlek, att våga tänka och se saker ur nya perspektiv. Vi samverkar med Kungsbacka-Hanhals och erbjuder olika konfirmationsalternativ, välj det som passar bäst!

Vigseln – beslut, löfte och kärleksfest

Planerar ni att gifta er? Vi gläds med er och gratulerar till ett viktigt beslut. Vi hjälper er gärna att göra vigseln till ett minne för livet.

Begravning - ett sista farväl

Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt vid livets slut. Den kan också vara en källa till kraft för de anhöriga.

Präst Tuija Nilsson och diakon Ingela bertilsson står vid altarbordet och förbereder nattvard.

Gudstjänst och musik

Gudstjänsten är församlingens möte med Gud. I bibeltexter, förkunnelse och nattvardens bröd och vin kommer Gud oss till mötes. I bön, lovsång och tillbedjan ger vi vårt gensvar. Musiken har en självklar plats i kyrkans gudstjänstliv eftersom den hjälper oss att ta emot Guds goda gåvor, och uttrycka våra egna känslor.

Samtal och stöd

Ibland behöver man dela med sig av det man bär på. Våra präster och diakoner finns tillgängliga, du hittar telefonnummer nedan. Du kan också skriva eller ringa till Kyrkans SOS eller Jourhavande präst. Läs mer.

Podd

Podd: Vad tänker du?

Var med och tänk högt tillsammans med kommunikatör Ingrid Eliasson och Per Jönsson, präst i Svenska kyrkan. Just nu podden pausad, men lyssna gärna på tidigare avsnitt här!

Besök kyrkan hemifrån

Googlemaps-bild inifrån Varlakyrkan

Gå en digital rundtur!

Ta en titt i våra kyrkor utan att lämna soffan! Perfekt för dig med kulturhistoriskt intresse eller du som planerar bröllop, dop eller om du bara är lite nyfiken... Läs mer.

En person sitter i en soffa med sin dator i knät och följer en digital gudstjänst.

TV-sända gudstjänster

Varje vecka kan du se gudstjänster på svtplay.se. Perfekt när du inte har möjlighet att gå till kyrkan.

Följ oss!

Vi finns även på Instagram. Följ oss och se vad som är på gång i våra församlingar! @toloforsamling och @alvsakerforsamling.

Vi vill bli fler!

Du behövs!

Har du en längtan efter att bidra med tid och engagemang i församlingens arbete? Du är så välkommen och din insats behövs! Hör av dig. Klicka för kontaktuppgifter.

Bli medlem

Alla medlemmar behövs och alla gör skillnad. Ta del av vad kyrkan erbjuder och bidra till vår utveckling och kamp för kärlek, människovärde och livskvalitet.

Jag vill bli medlem!

Kollekter

Någon håller en korg fylld med sedlar.

Kollekter i pastoratet

Under söndagsgudstjänster tas kollekt upp. Kollekten är en handling där vi har möjlighet att ge pengar till ett utvalt ändamål. Bibeln uppmuntrar oss att dela med oss av det vi har till andra. Kollekten är en frivillig solidaritetshandling. Läs mer.