Sandbädd av rörsand för hållbarhet

Nyhet Ändrad

Som en del i vårt hållbarhetsarbete har vi anlagt två bäddar av rörsand på begravningsplatsen. Sandbäddar ger härdigare växter samt kräver minimal bevattning och skötsel i form av ogräsrensning. Dessutom gynnar det den biologiska mångfalden. 

 

Växter som står i enbart sand blir härdigare, kräver minimal bevattning och mindre ogräsrensning. Sanden är även en perfekt boplats för många pollinatörer som fjärilar och sandbin. En annan art som trivs i miljön är lockespindeln, som vi välkomnar inte minst för att den äter fästingar. 

För att minska på växtinköpen har vi främst delat perenner och flyttat träd som redan finns på begravningsplatsen. Innan plantering har vi noga sköljt bort all jord från rötterna för att inga rester ska finnas kvar, det är viktigt för att de inte ska frysa sönder under vintern. 

Rörsanden håller sig alltid fuktig ca 10 cm ner i marken och växternas rötter tvingas söka sig längre ut för vatten och näring vilket gör rotsystemen större och växterna kräver oftast ingen bevattning alls efter etablering. 

Det är viktigt att inte tillföra någon jord eller organiskt material till sandbädden och till vintern klipper vi ner vissna växtdelar och ta bort allt organiskt material. 

Som komplement till boplatserna i sanden har vi även ställt upp en stolpe med borrade hål, som fungerar som bihotell för solitärbin.

Besök gärna Sundbybergs begravningsplats där du kan se fler exempel på hur vi jobbar för en hållbar framtid.

Besök gärna Sundbybergs begravningsplats

Sundbybergs begravningsplats

Sundbybergs begravningsplats ligger vackert belägen vid Lötsjön och utstrålar lugn och harmoni och har en stor variation av växter.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Vårt hållbarhetsarbete

Gud gav jorden som gåva till oss människor att glädjas över. Vi fick i uppdrag att vårda och värna jorden, inte förbruka och förgifta. Arbetet för en hållbar framtid i Sundbybergs församling är pågående, uthålligt och i ständig förbättring.