Svenska kyrkan Solna Besöksadress: Kyrkans hus, Skytteholmsvägen 14, 17144 SOLNA Postadress: Box 1006, 17121 SOLNA Telefon:+46(8)54664600 E-post till Svenska kyrkan Solna

Dop

Dopet är en gåva. Vi behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att bli döpta. Dopet är ett sätt att säga tack för livet, och visar att vi människor hör ihop, med varandra och med Gud. I Johannesevangeliet kapitel 8 vers 12 säger Jesus "Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus."

Alla är välkomna att döpas

Det går att döpas när som helst i livet, men i Svenska kyrkan är barndop det mest populära. Ofta är barnet runt 3-6 månader när dopet sker. En del döps i samband med konfirmationen. Är du inte döpt tidigare går det också utmärkt att döpas som vuxen. Och alla barn som döps är inte spädbarn, exempelvis kanske ett äldre syskon döps i samband med det yngre syskonets dop, och det går precis lika bra. Kanske vill du som förälder låta döpa dig samtidigt som ditt barn döps. Oavsett ålder har dopet samma betydelse. Vi förs in i en större gemenskap och dopet lyfter fram glädjen och tacksamheten över livet. Mer om dopets symboler kan du läsa här.

Boka tid för dop

Det vanligaste är att dopet sker i en särskild dopgudstjänst på en lördag eller i vissa fall en söndag. Dopgudstjänsten kostar inget, men det är bra att vara ute i god tid för att få det datum som du önskar. Vissa gånger under året erbjuds drop-in-dop.

Här kan du boka dop

Alla kyrkor i Solna församling finns tillgängliga för dopgudstjänster: Bergshamra kyrka, Hagalunds kyrka, Råsunda kyrka och Solna kyrka. Dopet bokas via telefon 08-546 646 10 eller preliminärbokas via hemsidan här

För Solna församlings medlemmar finns även möjlighet att kostnadsfritt boka dop i Ulriksdals slottskapell en söndag i månaden, och då kan det bli upp till två barn som döps vid varje tillfälle. Ulriksdals slottskapell kan endast bokas via telefon, inte i bokningskalendern.

Men tveka inte att höra dig för om du har frågor. Kanske känns det bättre med ett dop i all enkelhet, exempelvis en vardag i vårt kapell i Kyrkans hus, centralt i Solna centrum. Det finns många möjligheter och vi finns här för att hjälpa till.

lokal för dopFEST

Många ser dopet som ett tillfälle att samla familj, släkt och vänner. Ibland vill man ha en stor fest. Ibland är ett dopfika det rätta. Solna församling har ett par lokaler som går att hyra förmånligt i samband med dop. Fråga när du bokar/eller se i bokningskalendern om de är tillgängliga. Ring gärna om du har frågor. 08-546 646 10

Planera gudstjänsten

Före dopet får du träffa prästen som ska döpa ditt barn. Tillsammans utformar ni ceremonin med t ex texter, dikter och musik. Berätta om dina tankar och idéer under dopsamtalet med prästen. Information från församlingens organister om musik till barndop hittar du häroch på Svenska kyrkans sida Dopsajten hittar du mera information och även några psalmförslag som du kan lyssna på innan mötet med prästen.

Välja fadder

Att vara fadder är ett hedersuppdrag. En fadder kan vara ett syskon, en vän eller någon annan närstående som kan bli en extravuxen för barnet. För att bli fadder måste du vara döpt.

Det kan finnas olika föreställningar om vad det innebär att vara fadder. Därför är det viktigt att prata igenom hur ni tänker kring uppdraget med den eller dem som ska vara faddrar, så att båda parter har samma förväntningar. Prata också gärna med dopprästen om det finns frågor eller funderingar.

När får barnet sitt namn?

När ditt barn är fött skickar du en namnanmälan till skattemyndigheten. Barnet får alltså inte sitt namn vid dopet.

Medlem i Svenska kyrkan

I och med dopet blir den som döps medlem i Svenska kyrkan.

Dopklänning

Det finns dopklänning i olika storlekar att låna utan kostnad. Hämtas i Kyrkans hus.
Här kan du läsa mer om dopets symboler.

En checklista

När man ska göra något utöver det vanliga så är det många saker att tänka på. Den här checklistan kan vara en hjälp för er att förbereda dopet. Använd den som den passar er.

Har du fler frågor?

Välkommen att ringa vår bokning 08-546 646 10 eller skicka ett mail för att ta reda på mera information.

DOP AV UNGA OCH VUXNA

Oftast föregås dopet som ung eller vuxen av en individuellt anpassad kurs av något slag. Tanken med det är att, med sina egna erfarenheter som bas, dels få lära sig litet mer om vad dopet kan betyda och dels få lära sig litet mer om kyrkans historia och gudstjänster. Hur kursen ska gå till - om man ska läsa eller göra studiebesök eller samtala och vilka frågor man ska arbeta med - det planerar man tillsammans med en av församlingens präster.

Är du intresserad av att döpas som ung eller vuxen kan du antingen ringa till växeln eller skicka ett mail och be att få prata med någon av våra präster, eller så klickar du här, fyller i formuläret och ber att få en blankett hemskickad. Den fyller du sedan i och skickar in till oss. Sedan hör någon av våra präster av sig till dig och bokar en tid så ni får träffas och prata om hur ni ska lägga upp det.

Växelns telefonnummer är 08-546 646 00 och du kan även maila dina frågor här

Välkommen att höra av dig!

Dopet är för alla - barn, tonåringar, vuxna. Bild: Magnus Aronsson/Ikon