Foto: Alex&Martin_IKON

Musik vid dop

Bra att veta om musik vid dopgudstjänst

Det gläder oss mycket att det är dop på gång och vi organister vill verkligen bidra till att dopet ska få bli en vacker och minnesvärd högtid. Därför vill vi informera om en del praktiska saker som kan vara bra att känna till. 

Musik vid dopgudstjänsten

·       2-3 psalmer
·       Ackompanjemang till solist vid högst två tillfällen

Psalmer och eventuell annan musik brukar man prata med prästen om när man i god tid i förväg träffas och pratar om dopet. Prästen förmedlar sedan de uppgifterna till den organist som kommer att spela vid dopet. 

Solistmedverkan

Om någon ska sjunga eller spela och önskar ackompanjemang behöver organisten både ha personlig kontakt med den personen och noter, allra senast en vecka före dopet. 
Noterna behöver antingen vara i traditionell notskrift eller i form av en melodi på noter med ackordanalys.

Det räcker alltså tyvärr inte med text och ackordanalys eller med en CD, Spotify- eller Youtubelänk. Har ni svårt att hitta noter är det viktigt att ni kontaktar organisten och pratar om det så snart som möjligt. Kanske finns det noter i församlingen redan. 

Repetition behövs alltid och sker 30 minuter före dopgudstjänsten.

Vill ni får ni naturligtvis gärna engagera en egen ackompanjatör.
Även då sker repetition 30 minuter före dopgudstjänsten. 
Vill man kan det vara möjligt att repetera tillsammans i kyrkan vid ett tidigare tillfälle, men det behöver i så fall bokas in i god tid i förväg. 

Vi älskar levande musik! 

I Solna församling vill vi att varje gudstjänst skall vara ett unikt tillfälle. Därför värnar vi om den levande musiken och rekommenderar inte inspelad musik. 

Kontakt med organist

Kontakt med den av oss organister som ska spela just vid ert dop sker enklast via e-post och ni hittar våra mailadresser här.

Välkommna att höra av er!