Foto: Alex Giacomini /Ikon

Konfirmation

Vad är egentligen lycka? Finns Gud? Varför är det så orättvist? Vad är en bra människa? Under konfirmandtiden får du fundera och prata om både stora och små livsfrågor tillsammans med kompisar, äldre ungdomar och vuxna.

Alla har frågor och funderingar. Det kan vara svåra tankar kring kärlek och död, vardagliga grubblerier eller stora, förväntansfulla drömmar inför framtiden.
Men trots att alla går runt och funderar är det ibland lätt att känna sig ensam om sina tankar. Är det bara jag i hela världen som tänker så här? Ligger någon annan vaken just nu och frågar sig samma sak? Oroar sig andra i min ålder för det här?

Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer över 25 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. För många blir konfirmationen en chans att utforska både sig själv och andra, att få testa sina åsikter och värderingar. Som konfirmand får du diskutera livets små och stora frågor tillsammans med både jämnåriga och äldre. För att du ska kunna lära känna dig själv, varför du tänker och handlar som du gör, och även förstå hur andra resonerar. Konfirmation är en upptäcktsresa som vi gör tillsammans.

Vanliga frågor om konfirmation

Jag vet inte om jag tror på Gud....

Det spelar ingen roll om du tror, tvivlar eller bara är nyfiken. Alla är välkomna som konfirmander. Att delta i konfirmandåret innebär inte att du måste konfirmeras. Du kan börja och ta ställning senare till om du vill fortsätta eller inte.

Måste jag vara döpt?

Du behöver inte vara döpt för att vara med i en konfirmandgrupp, men du måste vara döpt för att bli konfirmerad. Om du inte är döpt ordnar vi det under konfirmandåret.

Mina kompisar säger att man mest får sitta stilla och lyssna och lyssna när man är konfirmand....

Nej så är det inte. Våra konfirmandträffar innehåller lek, praktiskt skapande och musik. Vi lär oss också genom att vara med på gudstjänster, åka på läger och någon resa.

Jag är 16 år - kan jag konfirmeras ändå?

Det vanligaste är att man konfirmeras i skolår 8, men det går utmärkt att konfirmeras även om man är äldre. Hör av dig till oss så löser vi det tillsammans.

Konfirmand 2022-2023

Välkommen att bli konfirmand i Lambohov och Nykil.