Dopet

Dopet är en underbar fest! Här får du hjälp med att boka dop för ditt barn.

Hur gör jag för att boka ett dop?

Enklast är att fylla i formuläret längs ner på sidan så kontaktar vi dig så snart som möjligt. Fyll i de önskemål du har så går det enklare när vi återkopplar. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 0224-67 54 00 eller skicka epost på sala.pastorat@svenskakyrkan.se

Vilka olika typer av dop finns?

Enskilda dop
Den vanligaste formen för dop i våra församlingar är ett dop i kretsen av familj och vänner. Ni bokar en tid som passar bra för er och firar dopet tillsammans med de närmaste. Alla får döpas – åldern spelar ingen roll. Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot.  När det gäller barn – både små barn och ungdomar – är det vårdnadshavarna som bestämmer.

Dop i gudstjänsten
Det vi ibland saknar är att få fira dopet i våra söndagliga gudstjänster. För att göra detta så enkelt som möjligt har vi bestämt att dop i den söndagliga gudstjänsten alltid äger rum i början av gudstjänsten. Många släktingar och vänner har ju kommit för dopets skull så vi ska inte låta dem vänta. Att döpa sitt barn i församlingens gudstjänst blir ett tecken på att den lilla och stora familjen hör samman. Delad glädje blir dubbel glädje.

Finns det lokal för att ha dopkaffe i?

Ja, är något av våra församlingshem lediga så för ni kostnadsfritt låna det för att kunna bjuda in släkt och vänner efter dopet.

Foto: Kristoffer Dahlqvist

Får vi låna dopklänning?

Det får ni absolut! Vi har klänningar i alla våra kyrkor och de får ni naturligtvis låna utan kostnad!

Mer om dopet

Alla föds vi in i ett sammanhang. Vi föds in i en familj, in i en släkt, in i en vänskapskrets och in i ett samhälle. När vi står inför ett litet barn blandas våra förhoppningar och glädjen inför livet med vår oro för vad som kan hända vårt barn. Vi anar livets skörhet och känner vår egen oförmåga att alltid räcka till när det gäller att skydda barnet från allt som är ont.

När vi döps, föds vi in i ännu ett sammanhang. Det första Jesus gjorde när han gav sina lärjungar i uppgift att döpa var att ge de döpta ett sammanhang, en världsvid familj, sin kyrka. Han gav oss inga garantier om lycka i livet, men ett löfte om ständig närvaro, av en kärlek som inte kan dö. Han gav oss sin kärlek och ett hopp, för han som var död lever igen. Han gör det än.

Det hoppet och den kärleken påminner vi varandra om varje gång ett barn döps, när vi tänder barnets ljus på Kristusljuset.

Ett dopträd i Sala församling

Bilderna av Kyrkan är många. Då menar jag inte organisationen kyrkan utan den gemenskap som växer ur Jesu liv och hans befallning om att döpa, som symbol för att ett nytt liv föds .
En bild av Kyrkan är trädet, där grenarna är många, men har det gemensamt att de hämtar sitt liv ur stammen och rotsystemet.

Jesus sa: ”Jag är den sanna vinstocken och ni är grenarna.”

På Mikaelidagen 2012 tog vi i bruk vad vi kallar ett dopträd. Ett träd med många olika grenar och för varje barn vi döper kommer vi att hänga upp en ängel eller liknande med det döpta barnets namn på. Oavsett var i våra församlingar era barn döps kommer deras smycke att hängas upp i vårt dopträd, som står placerat i Sockenkyrkan. Efter ett år kommer sedan alla barn att bjudas in till en dopfest.

Se film om dopet, finns nedanför formuläret.
Längst ner kan du också söka på vilken församling ni tillhör om ni inte redan vet.

Boka dop genom att fylla i dina önskemål i formuläret och tryck på skicka. Skriv gärna önskemål om datum, kyrka och bocka gärna i om du vill att vi ska kolla vilka lokaler som är lediga för dopkaffe och om du vill låna dopklänning. Vi återkommer till dig så fort vi kan!