Foto: Ingrid Eliasson

Vikingaleden

från Åbo i Finland till Trondheim i Norge

Vandra Vikingaleden och övernatta i Birgittagården

Ta med vänner, grannar eller familj och vandra på Vikingaleden, kortare eller längre turer. Sök din vandringstur på Https://paxwalk.com/sv/ där du finner kartor  och annan information ang lederna.

För dig som önskar övernatta efter vägen har vi ställt iordning för vandrare och pilgrimmer i Birgittagården vid Hargs kyrka. Här finns fr o m nu 3 sängplatser och 8 golvplatser (luftmadrass) att hyra.
Dusch, toalett och kök finns.

Boka via vår expedition, 0173-428 00. Se aktuella tider under Kontakt här på hemsidan.
e-post: roslagens.norra.pastorat@svenskakyrkan.se.
Kostnad: 150 kr/person/natt betalas på plats via Swish eller Bg som du får vid bokning.
För grupper finns möjlighet till fler platser (20 st) men se till att vara ute i god tid för att det ska kunna ordnas!
Varmt välkommen med din bokning!

Den 9 juni och 10 juni 2019 skedde den lokala invigningen - i Birgittagården och Hargs kyrka – av den nya pilgrimsleden Vikingaleden som sträcker sig från Åbo i Finland till Trondheim i Norge. Just här, vid Birgittagården och Hargs kyrka, korsar Vikingaleden vår andra vandringsled Martinleden, som går från Gräsön till Uppsala domkyrka.
Under två dagar pågick denna glada invigning: under Pingsten – den 9 juni kl 17.00 firade vi en festlig, gemensam Pilgrimsgudstjänst i Hargs kyrka. Efter gudstjänsten samlades vi till en härlig måltid i Birgittagården och därefter till ett samtal om vad ett pilgrimsliv kan få betyda för oss, var och en. Detta samtal inleddes med att vi fick lyssna till biskop Martin Lönnebos ord till just oss, som samlades just där, just då.
Dagen efter, den 10 juni kl 9.00, startade vi med en morgonbön och upptäcksspaning av takmålningarna i Hargs kyrka. Därefter, kl 10.00 samlades vi utanför Birgittagården där vår landshövding Göran Enander och vår kommuns kommunalråd Margareta Widén-Berggren och Jacob Spangenberg tillsammans klippte invigningsbandet.
S:ta Birgitta räcker oss en bön som vi kan göra till vår egen:

Visa mig vägen och gör mig villig
att vandra den.
Vådligt är att dröja och farligt
att gå vidare.
Så uppfyll min längtan och
visa vägen.
Jag kommer till dig, såsom den sårade kommer till läkaren.
Ge, o Herre, mitt hjärta ro.

-Erland Söderström,  Kyrkoherde (till 2019)