Other languages with Google Translate

Stora kyrkan - historik

Stora kyrkan

• Stora kyrkan i Östersund ritades av professor Lars Wahlman och invigdes 1940 av biskop Torsten Bohlin. Kyrkan är uppförd i tegel och takhöjden är ca 20 meter.
  • Adress: Stora kyrkan ligger strax söder om stadskärnan på Rådhusgatan 45.
  • 360-vy Stora kyrkan interiört
  • Broschyr om Stora kyrkan pdf-format att ladda ner

Minnesljusbäraren tar 72 ljus och är tillverkad av Christer Wall på Hults smide i Östersund.

Läktarorgeln är en av de större i Norrland och helt handgjord av Grönlunds orgelbyggeri i Luleå.

Ryamattan, från 1936, som hänger på södra väggen har vävts av kvinnor som var patienter på Frösöklinikerna.

Portalen av ljus granit är tillverkad av skulptören Olof Ahlberg och föreställer Jämtlands kristnande. Dopfuntens formgivare är Sune Overud från Odensala. Glasskålen är gjord på Storsjöhyttan i Östersund.

Altartavlan är Östersunds största konstverk med en bildyta på 170 kvadratmeter. Motiven i altartavlan är hämtade ur Jesu liknelser i evangelierna. Konstnär är professor Hilding Linnqvist, en av Sveriges främsta naivistiska konstnärer. Han blandade motiv från olika tider och platser. Ett exempel på det är jungfrun i berättelsen som bär jämtländsk folkdräkt. Tavlan målades al fresco mellan 1939 och 1940.

Lars Wahlman om kyrkan: ”Kyrkan är ny, men också besjälad av det jämtländska. Stort och luftigt. Harmonierande med landskap och folkkynne.”
Kyrkan som är både gotisk och romansk i stilen har även svenska förebilder, särskilt Ovikens gamla kyrka.